W mniej niż minutę mleczarnie mogą mieć pewność, że płynne produkty mleczne są całkowicie pasteryzowane za pomocą testu Charm F-AP (szybka fosfataza alkaliczna). Test F-AP jest testem chemiluminescencyjnym drugiej generacji, wzorowanym na metodzie PasLite, znormalizowanej przez ISO. F-AP wykrywa fosfatazę alkaliczną, enzym, który jest niszczony podczas pasteryzacji.
Test F-AP jest nie tylko szybki, ale także łatwy do wykonania i kalibracji. Dodaj próbkę mleka do fiolki F-AP. Włóż fiolkę do systemu Charm novaLUM II-X, wymieszaj i odczytaj wyniki. System mierzy ilość emitowanego światła, która jest wprost proporcjonalna do ilości aktywnego enzymu fosfatazy w próbce.
Granica wykrywalności testu F-AP dla płynnych produktów mlecznych wynosi 20 milijednostek na litr (mU/L) fosfatazy (około 0,002% surowego mleka), znacznie poniżej poziomu 350 mU/L (0,1% surowego mleka) wymaganego przez większość zdrowia publicznego agencje. Metoda F-AP została niezależnie oceniona i opublikowana jako metoda równoważna PasLite. F-AP jest uznany w amerykańskim rozporządzeniu w sprawie pasteryzowanego mleka oraz przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa za weryfikację pasteryzacji nabiału.
Korzyści
- Wyniki w 45 sekund (kremy i mleczka czekoladowe wymagają 90 sekund analizy)
- Granica wykrywalności poniżej wytycznych dotyczących zdrowia publicznego
- Testuje płynne produkty mleczne (mleko, mleko smakowe, śmietanka)
- Zatwierdzony przez US NCIMS, Nowozelandzką NZFSA i Tasmania TDIA
- Brak inkubacji; nie jest wymagane przygotowanie próbki dla mleka i śmietanki
- Łatwe włączenie do programu HACCP
- Wyniki można odczytać w systemie novaLUM II-X
Informacje prawne
- Zatwierdzony przez Krajową Konferencję USA ds. Międzystanowych Przesyłek Mleka (NCIMS)
- Zatwierdzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa
- Zatwierdzony przez Tasmanian Dairy Industry Authority (TDIA), Australia