Home 5 Mleczarstwo 5 Wstęp do mleczarstwa – Dodatki 5 Dodatki 5 Salimix CAL (przywraca świeżość mleka)

Salimix CAL (przywraca świeżość mleka)

SALI MIX CAL

Skład: kompleks soli nieorganicznych (na bazie jonów wapnia, sodu, magnezu, fosforanów oraz cytrynianów) roztworzonych w wodzie.

Definicja produktu: SALI MIX CAL to substancja pomocnicza w przetwórstwie stosowana w przemyśle spożywczym.

Charakterystyka i właściwości: SALI MIX CAL to gęsta, nieprzezroczysta substancja charakteryzująca się mlecznym kolorem.

Doza: SALI MIX CAL to preparat znajdujący zastosowanie do regulacji soli mineralnych, który należy dodać do mleka na 5 minut przed zadozowaniem podpuszczki.

MAX. DOZA to 100 cm3 (0,1L) / 100 L mleka

Zastosowanie: SALI MIX CAL  może zostać zastosowany  w celu korekty zawartości soli mineralnych  (regulacja pH). Szczególne rekomendacje po drastycznych procesach chemiczno- fizycznych  (długi proces chłodzenia, wysokiej pasteryzacji; nie do surowego mleka).

W przypadku podwyższonej kwasowości mleka zalecana jest neutralizacja kwasowości , a następnie proponowana jest standardowa doza preparatu SALI MIX CAL.

Opakowanie jednostkowe: 30 kg netto w plastikowych pojemnikach.

Przechowywanie: SALI MIX CAL powinien być przechowywany w temp. nie niższej niż 10 °C przez 3 m-ce w oryginalnie zamkniętym opakowaniu.

Uwagi: SALI MIX CAL zgodny jest z Dyrektywą EU nr 83/417, nr 96/77, nr 96/83 oraz nr 96/85.

Produkt SALI MIX CAL jest wytwarzany w kraju należącym do Unii Europejskiej, we włoskiej firmie S.C.A. Srl Via Friuli, 5-I-29017 Fiorenzuola d’Arda, posiadająca następujące certyfikaty

Certyfikat
 ISO 9001:2008 oraz ISO 22000:2005