Powłoki do sera
Powłoki do sera mają na celu przede wszystkim zabezpieczenie produktu przed negatywnym wpływem mikroflory i utratą wilgoci. W ich składzie znajduje się m.in. naturalny preparat pleśniobójczy pochodzenia bakteryjnego, wosk i polioctan. Ponadto powłoki serowarskie chronią sery przed uszkodzeniami mechanicznymi i umożliwiają ich produkcję bez skórki. Wytwarzają na ich powierzchni niejadalną błyszczącą warstwę, co sprawia, że produkty te o wiele lepiej się prezentują i zachęcają Klientów do kupna. W naszej ofercie znajdą Państwo powłoki do sera twardego i półtwardego w wielu wersjach kolorystycznych. Zapraszamy do kontaktu.
Pakowanie sera
Pakowanie sera w powłoki polega na nakładaniu płynnej emulsji przy pomocy gąbki, pędzla lub szmatki. Na początku należy nanieść jej cienką warstwę na górną i boczne powierzchnie sera, a całość pozostawić do wyschnięcia na kilka do kilkunastu godzin. Gdy powłoka jest już twarda i nie klei się, należy odwrócić ser, pokryć ostatnią pustą powierzchnię i wysuszyć. Między pierwszym a drugim etapem pakowania nie może upłynąć więcej niż doba. Wysychanie powłok w dużej mierze przyspiesza wentylacja.
Nakładanie powłok trzeba powtarzać także w okresie dojrzewania sera. W ciągu pierwszych 2 tygodni należy pokrywać jedną stronę sera co dwa dni, a przez kolejne dwa tygodnie co siedem dni. W przypadku serów, które dojrzewają dłużej, proces ten należy kontynuować z dwutygodniową częstotliwością. Gdyby emulsja w tym czasie za bardzo zgęstniała, nie oznacza to, że utraciła ona swoje właściwości. Zalecamy po prostu rozcieńczyć ją letnią przegotowaną wodą.