NATURALNE ROZWIĄZANIE
Rozwiązanie zwiększające wydajność i bezpieczeństwo w produkcji zwierzęcej
- Garlicon to dodatek smakowy do stosowania w paszach dla zwierząt jako środek konserwujący oraz zamiennik antybiotykowych stymulatorów wzrostu.
- Garlicon poprawia stan zdrowia oraz parametry produkcji zwierzęcej.
- Składniki aktywne preparatu Garlicon obejmują związki siarki organicznej wyizolowane z czosnku, cebuli i pora. Te związki aktywne posiadają doskonałe właściwości przeciwdrobnoustrojowe.
- Garlicon w porównaniu z innymi ekstraktami z czosnku jest:
– stabilny,
– standaryzowany,
– identyfikowalny. - Garlicon także:
– posiada wysoką odporność na temperaturę,
– posiada gwarancję kontroli jakości,
– jest dostępny w postaci ciekłej i stałej o różnych stężeniach.
Zalety stosowania preparatu Garlicon
- Opłacalne rozwiązanie, zapewniające zdrowie zwierząt i wydajność.
- Wysoka skuteczność w redukcji obecności chorobotwórczych bakterii, pleśni, pasożytów oraz wirusów.
- Wyższa zdolność zwierzęcia do obrony przed patologicznymi procesami w układzie oddechowym i pokarmowym.
- Możliwość dodawania do wody pitnej lub pasz, w tym nawet produktów ekstrudowanych.
Gama produktów
- Dodatek smakowy wykonany z ekstraktów czosnku i cebuli
- Produkt do nebulizacji w powietrzu i odkażania obiektów w obecności zwierząt
- Dodatek smakowy odstraszający owady
Dane techniczne
- Wyniki i działanie w badaniach „in vitro”.
- Zastosowanie u drobiu
a. Skuteczność zwalczania drobnoustrojów „in vivo”.
b. Naturalny efekt stymulatora wzrostu.
c. Przeciwdziałanie kokcydiom. - Zastosowanie u trzody chlewnej
- Działanie przeciwdrobnoustrojowe preparatu Garlicon, skuteczne w walce z patogenami występującymi w hodowli trzody chlewnej.
- Garlicon w fazie startowej.
- Działanie przeciwzapalne.
- Zastosowanie u przeżuwaczy.
- Skuteczność zwalczania drobnoustrojów „in vivo”.
- Przeciwdziałanie bakteriom metanogenicznym.
Przeciwdrobnoustrojowe działanie preparatu Garlicon
Salmonella enterica subsp. enterica – | MIC 90 /MBC 90 (µl/ml) |
---|---|
Typhimurium (28) Rissen (10) Derby (7) O:4[5],12:i:- (8) Anatum (3) Enteritidis (5) Newport (1) London (1) Kapemba (1) Cholerasuis (1) Wyniki globalne | 2,5 / 5 1,25 / 2,75 2,5 / 5 1,67 / 2,5 2,5 / 5 2,25 / 4,1 1,25 / 1,67 1,25 / 1,67 1,25 / 1,67 1,25 / 1,67 2,5 / 5 |
Campylobacter spp. (50 wyizolowanych) | MIC90/MBC90 (µl/ml) |
---|---|
Campylobacter coli (18) Campylobacter jejuni (25) Campylobacter upsaliensis (8) Wyniki globalne | 50 50 50 50 |
Escherichia coli (20 wyizolowanych) | MIC90/MBC90 (µl/ml) |
---|---|
Wyniki globalne | 0,25 / 0,5 |
GARLICON | PTS | PTSO | |
---|---|---|---|
S. Intermedius (izolowane od psa) (9) S. aureus (izolowane od człowieka) (77) Staphylococcus spp. (wyniki globalne) (86) Wrażliwe na metycylinę (MSSA) (izolowane od człowieka) (35) Wrażliwe na metycylinę (MRSA) (izolowane od człowieka) (42) P. aeruginosa (izolowane od człowieka) (28) Pasteurella multocida (izolowane od trzody chlewnej) (16) Brachyspira hyodysenteriae (izolowane z 47 pól) | 0,262/0,348 1,67/2 1,67/2 1,67/2 1,67/2 1,919/2,5 0,125/0,4 12,5/100 | 0,565/0,63 0,36/1 0,36/1 0,25/1 0,36/1 2,5/5 0,175/0,35 12,5/100 | 0,186/0,25 0,25/0,313 0,25/0,313 0,25/0,313 0,214/0,312 0,63/1,67 0,05/0,1 6,25/400 |
MIC90/MBC90 (µl/ml) | MIC90/MBC90 (µl/ml) | MIC90/MBC90 (µl/ml) |
Krzywa dawek śmiertelnych
Skuteczność preparatu Garlicon (60 ppm) w ograniczaniu liczby Salmonella thyphimurium
Czas (w godzinach)
* Badanie przeprowadzone przez Instytut Żywienia Zwierząt (Animal Nutrition Institute). CSIC (Hiszpania)
Działanie in vitro na mikrobiotę
Garlicon wpływa modulująco na mikroflorę jelitową trzody chlewnej. Badania wykazały całkowitą eliminację enterobakterii oraz poważne zmniejszenie liczby Clostridium przy stężeniu preparatu Garlicon 500 ppm. Dodatkowo wzrosła liczba Lactobacillus spp oraz Bifidobacterium spp.
* Badanie przeprowadzone przez Instytut Żywienia Zwierząt (Animal Nutrition Institute). CSIC (Hiszpania)
Przeciwpleśniowe działanie preparatu Garlicon
Metoda dyfuzji w żelu agarowym | Otoczka zahamowania wzrostu (mm) | Otoczka zahamowania wzrostu (mm) |
---|---|---|
Szczep Candida magnoliae Candida krusei Candida parapsilosis Cryptococcus spp. Aspergillus niger Aspergillus flavus (wytwarza aflatoksynę B1) Aspergillus flavus (wytwarza aflatoksynę B2) | 100 ppm 38 29 17 22 35 20 22 | 50 ppm 30 18 15 20 29 16 18 |
Przeciwdrobnoustrojowe działanie preparatu Garlicon
Obraz mikroskopowy (x1000) zmniejszenia liczby komórek Z.balli po narażeniu na różne stężenia preparatu Garlicon. A) Kontrola, B) 250 ppm przez jedną godzinę C) 1000 ppm przez jedną godzinę.
* Badanie przeprowadzone przez DMC Research Center. CSIC (Hiszpania)