Home 5 Żywienie, Zdrowie człowieka 5 INGREDIET® (dieta KETO)

INGREDIET® (dieta KETO)

Kuracja BELLA CONTOUR – INGREDIET®

Kuracja ta zrodziła się z zabiegu maszyną BELLA CONTOUR połączonego z kontrolowanym systemem żywienia zintegrowanym z przyjmowaniem suplementu żywnościowego INGREDIET®.

To propozycja dla klientów, którzy chcą pozbyć się umiejscowionego tłuszczu (np. na bokach, na brzuchu, pośladkach, itp.), zastępuje diety często rygorystyczne i trudne pod względem uzyskania obiecywanych wyników, nawet jeśli poparte były ciężkimi ćwiczeniami aerobowymi na siłowni.

Należy jednak pamiętać, aby osoby pragnące i/lub zmuszone do schudnięcia, przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety, skonsultowały się ze swym lekarzem i wykonały niezbędne badania lekarskie. Poniżej, przedstawiono szereg porad i wskazówek, zdobytych w wyniku doświadczenia, w połączeniu z kuracją BELLA CONTOUR – INGREDIET®.

  1. Kto może poddać się kuracji BELLA CONTOUR – INGREDIET®

Kuracji mogą się poddać wszyscy pacjenci ze standardowym obrazem klinicznym (morfologia krwi, glikemia, azotemia, hiperurykemia, kreatynina, cholesterol całkowity, triglicerydy, bilirubina całkowita, AST, GGT, Na, K, Ca, Cl, Mg), którzy nie cierpią na choroby lub zaburzenia czynności wątroby i nerek, nie mają nadciśnienia tętniczego, nie są kobietami w ciąży lub karmiącymi, nie są chorzy na cukrzycę insulinozależną, nie cierpią na niewydolność serca lub układu oddechowego, nie mają wahań nastrojów, nie są młodzieżą w wieku rozwojowym. 

  1. Zasady, które stanowią podstawę kuracji BELLA CONTOUR – INGREDIET®

Musimy wziąć pod uwagę, że nasze ciało zostało skonstruowane tak, aby stanowić doskonały magazyn tłuszczu i przechowalnię energii: dlatego fizjologicznie „pozbycie się tłuszczu” nie jest wcale łatwe. 

Kuracja BELLA CONTOUR – INGREDIET® opiera się na 2 złożonych działaniach: pierwsze działanie to zabiegi przy użyciu urządzenia BELLA CONTOUR według przewidzianego planu kuracji, drugie opiera się na systemie żywieniowym LOW CARB zintegrowanym z INGREDIET® według zasad ketogenezy. Ketogeneza jest odpowiedzią organizmu na znaczne zmniejszenie pierwotnych źródeł energii: przy znacznym zredukowaniu węglowodanów w diecie, organizm zaczyna rozkładać tłuszcze uwolnione przez urządzenie BELLA CONTOUR w celu wytworzenia energii potrzebnej do wykonywanych przez niego czynności.

Zaletą kuracji jest w rzeczywistości wykorzystanie lipolitycznego działania urządzenia BELLA CONTOUR unikając przy tym stosowania systemów działających na czczo lub surowych diet, natomiast łącząc ją z systemem żywieniowym LOW CARB zintegrowanym z INGREDIET®.

Wielki sukces działania kuracji może jednak być subiektywny, może różnić się w zależności od płci, budowy, nawyków, sytuacji hormonalnej i humoralnej, etc. W celu przeanalizowania jej postępu, mierzymy procent tłuszczu w masie ciała (w rzeczywistości ma on znacznie niższy ciężar właściwy i można zmierzyć z odpowiednią wiarygodnością spadek jego zawartości poprzez analizę obwodu wrażliwych obszarów) oraz płyny w litrach, ponieważ mają ciężar właściwy znacznie wyższy, a ich utrata mogłaby spowodować odwodnienie dające wrażenie utraty wagi. Dlatego, aby ocenić efektywność i sukces kuracji konieczne jest ścisłe kontrolowanie tych parametrów. Wyniki nie będą jednak oceniane na podstawie utraconych kilogramów, ale na bazie redukcji zawartości tłuszczu i centymetrów.

I to jest właśnie zasadnicza różnica między kuracją BELLA CONTOUR – INGREDIET® a wszystkimi klasycznymi dietami: w rzeczywistości nie mówimy o ogólnym odchudzaniu (które obejmuje również tkanki mięśniowe), ale o ukierunkowanej utracie płynów i nadmiaru tłuszczu. Przy czym kuracja musi być każdorazowo dostosowywana, w zależności od uzyskanych wyników i możliwości określonych przez organizm. Ponadto dzięki zastosowaniu kuracji ukierunkowanej TYLKO na określone obszary ciała, kuracja BELLA CONTOUR – INGREDIET® pozwala chronić tkanki mięśniowe, a u kobiet, na usunięcie nadmiaru tłuszczu zlokalizowanego w obszarach poddanych kuracji, zmuszając organizm do podjęcia rzetelnej i korzystnej pracy, z której trudno mu będzie zrezygnować nawet po kuracji. 

Faza LOW CARB połączona z INGREDIET® wymaga picia dużej ilości wody i jedzenia dużej ilości warzyw. Po zakończeniu kuracji konieczne będzie kontynuowanie zbilansowanej diety, aby utrzymać uzyskane wyniki: zwiększone spożywanie owoców i warzyw, picie dużej ilości wody, stosowanie zbilansowanej zawartości węglowodanów/białka/tłuszczu. 

Kuracja przy pomocy urządzenia BELLA CONTOUR w ostatniej analizie symuluje typową sytuację niskiego poziomu cukru we krwi, jaka zachodzi podczas ograniczenia węglowodanów stymulując mobilizację kwasów tłuszczowych zawartych w adipocytach, działając na receptory beta tkanki tłuszczowej poprzez zwiększenie poziomu kwasów tłuszczowych we krwi i substancji z nich pochodzących, czyli ciał ketonowych. 

Po rozpoczęciu zintegrowanej kuracji BELLA CONTOUR – INGREDIET® wiele tkanek w rzeczywistości zaczyna bezpośrednio wykorzystywać ciała ketonowe. Od drugiego tygodnia tkanki, które wcześniej wykorzystywały ciała ketonowe, zaczynają wykorzystywać bezpośrednio kwasy tłuszczowe. Jest to forma adaptacyjna mająca na celu pozostawienie jak największej liczby ciał ketonowych tylko jako pożywienia dla mózgu, który nie jest w stanie wykorzystać bezpośrednio kwasów tłuszczowych.

Prawidłowemu żywieniu musi towarzyszyć minimalna stała aktywność sportowa wykonywana co najmniej 3 razy w tygodniu, może to być szybki marsz lub ćwiczenia na siłowni, lub jakakolwiek inna aktywność mięśniowa. W ten sposób zachodzi dalsze spalanie tkanek tłuszczu uwolnionych dzięki mało intensywnym ćwiczeniom aerobowym wykonywanym przez okres dłuższy niż 20 minut; w rzeczywistości, spalanie kalorii nie zależy od prędkości, zarówno biegania, jak i chodzenia, zależy natomiast od przebytego dystansu i ciężaru ciała. 

Wzory do obliczania spalonych gramów tłuszczu 

BIEG: Przebyty dystans w kilometrach x waga ciała / 20

CHÓD: Przebyty dystans w kilometrach x waga ciała / 35

  1. Podstawa kuracji BELLA CONTOUR – INGREDIET®

Zasadniczo składa się z dwóch etapów: pierwszej fazy intensywnej i drugiej fazy polegającej na stabilizacji. Jeden cykl trwa minimum 28 dni (21 dni w fazie intensywnej; 7 dni stabilizacji), natomiast maksymalny okres, do jakiego może zostać wydłużony cykl, aby nie obciążać organizmu, wynosi 49 dni (28 dni w fazie intensywnej; 21 dni stabilizacji). Czas trwania kuracji różni się w zależności od procentowej zawartości tkanki tłuszczowej, jaka ma być usunięta i, nawet gdyby nie została osiągnięta optymalna wartość tkanki tłuszczowej, zaleca się jednak dokończenie kuracji, przejście odpowiedniego cyklu „podtrzymującego” i, ewentualnie, potem powtórzenie cyklu kuracji BELLA CONTOUR – INGREDIET®, aby udoskonalić zawartość masy tłuszczowej.

Faza Intensywna zasilana jest bezpośrednio z rozpadu tłuszczu (obsługiwana przez urządzenie BELLA CONTOUR), który zasila bezpośrednio ketogenezę, w celu doprowadzenia do spalenia tłuszczów, stabilizując napięcie mięśniowe. 

Faza stabilizacji ma za zadanie udoskonalenie uzyskanych wyników oraz stopniowe przyzwyczajenie organizmu do normalnej diety bogatej w węglowodany (przynajmniej tych o niskim indeksie glikemicznym).

  1. Skład kuracji BELLA CONTOUR – INGREDIET®

Podczas kuracji, w celu zapewnienia postępu ketogenezy, muszą zostać znacznie zredukowane wszystkie węglowodany i żywność, która zawiera ich znaczne ilości (makaron, chleb, owoce, mleko, nabiał i sery lekko sfermentowane, wiele substancji słodzących, cukierki i gumy), natomiast nie ulegają zmianie obiady i kolacje oparte na białku (chude mięso, ryby lub jaja) oraz warzywa w kolorze zielonym połączone z INGREDIET® wprowadzane w postaci płynu bardzo rozcieńczonego w wodzie (co najmniej 1,5 litra na dzień). Uzyskany roztwór musi być konsumowany stopniowo i w miarę możliwości w sposób ciągły od rana do wieczora: powinniśmy spożywać około 100 ml mieszaniny co godzinę.

W tym okresie zostają „dodane” inne produkty żywieniowe:

  • kawa normalna lub bez kofeiny (nie kawa jęczmienna)
  • herbata
  • herbatki ziołowe 
  • woda – dowolnie

pod warunkiem, że nie zawierają cukru.

OBLICZANIE ZAPOTRZEBOWANIA KALORYCZNEGO

Ponieważ staramy się schudnąć, kalorie muszą być zgodne z naszym standardowym zapotrzebowaniem. 

Jeśli stosujecie Państwo dietę bogatą w węglowodany, zaleca się 2-tygodniowy okres wstępnej adaptacji diety normokalorycznej (33 kalorie x kg wagi), przy stosowaniu maksymalnie 100 g węglowodanów dziennie, 2 g białka / kg LBM i reszty kalorii pochodzących z tłuszczów.

Po upływie tych 14 dni można rozpocząć kurację BELLA CONTOUR – INGREDIET®.

Jak obliczyć idealną zawartość kalorii stosowaną w trakcie kuracji:

  • Maksymalna liczba kalorii: 24 x kg wagi ciała (22 dla kobiet)
  • Węglowodany: <30 g dziennie i tylko z warzyw włóknistych
  • Uzupełnienie: z INGREDIET®, która zapewnia idealną równowagę między białkami wysokiej jakości, błonnikiem i witaminami niezbędnymi do utrzymania aktywnego metabolizmu oraz tempa wykorzystania stopniowo uwalnianych tłuszczów: 1,5 g / kg masy ciała, jakie należy przyjąć po rozcieńczeniu wodą (co najmniej 1,5 litra) w ciągu dnia w postaci „napoju”, który musi być całkowicie i równomiernie pity w ciągu dnia. W celu lepszej rozpuszczalności INGREDIET® zaleca się stosowanie wody niegazowanej, w temperaturze otoczenia lub letniej. Po przygotowaniu roztworu, jeśli preferujecie Państwo napoje zimne, butelka może być umieszczona w lodówce. 
  1. Statystyki, personalizacje, wyniki i interpretacje

Średnio, mężczyzna traci prawie dwukrotnie większą masę tłuszczu od kobiety, również dlatego, że kobiety mają fizycznie około 10% więcej tkanki tłuszczowej, a także są znacznie bardziej uzależnione od retencji wody nie zawsze stałej i od aktualnej fazy hormonalnej. Innymi słowy, mężczyzna może stracić średnio około 3-4% tłuszczu w ciągu tygodnia, podczas gdy kobiety nie więcej niż 2/2,5%. Przy analizowaniu danych dotyczących przebiegu odchudzania, zawsze należy brać pod uwagę fakt, że płyny ustrojowe mają znacznie wyższy ciężar właściwy niż tłuszcz, a to najlepiej podkreśla konieczność nie wywierania wpływu i nie łączenia ważonej utraty wagi z osiągnięciem celów odchudzania. Mówiąc inaczej, znaczna utrata wagi, wynikająca przede wszystkim z odwodnienia jest prosta, ale jest to również „iluzja”, ponieważ nie oznacza schudnięcia! Natomiast celem kuracji BELLA CONTOUR – INGREDIET® oraz wszelkich innych nowoczesnych i prawidłowych diet jest utrata przede wszystkim tłuszczu, bez wpływu na ubytek i/lub funkcjonalność innych tkanek. 

W fazie intensywnej, ważona utrata wagi jest często mniej widoczna, zachodzi tu jednak najważniejsza reakcja – ketogeneza. Jest to reakcja, która musi być starannie zabezpieczona i stale stymulowana, unikając węglowodanów oraz dostarczając białek w celu uzyskania redukcji tłuszczu, który może jest mniej widoczny w spadku wagi, za to widoczny jest w redukcji obwodu części ciała. 

W fazie stabilizacji, zaczyna się ponowne wprowadzanie węglowodanów (chociaż tych o niskim indeksie glikemicznym i w małych dawkach), ale mimo to nadal odnotowuje się, jako swego rodzaju „inercję fizjologiczną”, utratę masy tłuszczowej. 

  1. Dieta tygodniowa, Przykłady menu
  1. FAZA intensywna Czas trwania: od 21 do 28 dni

Jest to okres, w trakcie którego normalne pożywienie zostaje zmienione głównie w białka z wprowadzeniem kuracji INGREDIET®: to pobudza procesy metaboliczne niezbędne jako pomoc dla organizmu w zużywaniu tłuszczu uwolnionego przez kurację BELLA CONTOUR. Między posiłkami w ciągu dnia należy pić napój na bazie INGREDIET®.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: herbata lub kawa bezkofeinowa, jajecznica ze szpinakiem i pomidorkami.

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska: mozzarella light, seler naciowy)

Obiad: stek wołowy z grilla, sałata.

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska: krem z ciecierzycy lub surowy koper)

Kolacja: kurczak wg upodobania, sałatka z kalafiora lub fasolka gotowana, sałata.

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska po kolacji: ser ricotta z wanilią)

WTOREK I SOBOTA

Śniadanie: herbata lub kawa bezkofeinowa, lub sok pomidorowy, lub kawałek tortu warzywnego.

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska: plasterek piersi z indyka, majonez light).

Obiad: sałatka po grecku, deser dietetyczny.

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska: paski selera i twaróg z ricotty)

Kolacja: ryba grillowana, gotowane brokuły z oliwkami, ogórek sałatkowy. 

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska po kolacji: ricotta z cytryną)

ŚRODA

Śniadanie: herbata lub kawa bezkofeinowa, lub sok warzywny, lub omlet z grzybami

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska: kremowy serek light, seler naciowy)

Obiad: gotowane warzywa, polędwica wołowa z grilla.

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska: mozzarella light).

Kolacja: gotowane warzywa, pomidory grillowane.

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska po kolacji: ricotta z migdałami).

CZWARTEK I NIEDZIELA

Śniadanie: herbata lub kawa bezkofeinowa, lub sok pomidorowy, omlet z ziołami i ricottą.

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska: pierś z indyka w plastrach, lekki majonez).

Obiad: hamburger z wołowiną z grilla, sałata z oliwkami.

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska: mozzarella light).

Kolacja: jajecznica z białek z warzywami, lub mięso z grilla z pomidorami, grzyby z pietruszką, sałatka z kalafiora.

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska po kolacji: ricotta z migdałami).

PIĄTEK

Śniadanie: herbata lub kawa bezkofeinowa, sok warzywny, omlet z mozzarellą i pomidorem.

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska: kremowy serek light).

Obiad: sałatka z szynki i kurczaka, zapiekane brokuły.

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska: mozzarella light, pomidorki koktajlowe).

Kolacja: pieczona ryba, sałatka z pomidorów.

Od trzeciego tygodnia: (Przekąska po kolacji: ricotta z wanilią).

  1. FAZA stabilizacji Czas trwania: od 7 do 21 dni.

Pożywienie mające na celu utrzymanie wagi i bardziej tolerancyjne pod względem polisacharydów.

W tej szczególnej diecie przewidziane jest, ZAWSZE NA BAZIE MENU Z POPRZEDNIEGO ETAPU, stopniowe ponowne wprowadzanie (początkowo tylko do jednego posiłku w ciągu dnia) produktów o wysokiej zawartości błonnika i węglowodanów złożonych, takich jak makaron, ryż i pełnoziarniste zboża. Spożywanie takiej żywności musi być utrzymane na umiarkowanym poziomie, znacznie niższym niż ten przewidziany w diecie śródziemnomorskiej. Nawet odtłuszczone mleko, większość owoców, warzyw i czerwone wino mogą być łatwo wprowadzane do diety. 

Banany, marchew, żywność bogata w rafinowane węglowodany, ziemniaki, ananas i miód muszą być natomiast spożywane bardzo oszczędnie. 

Ta dieta (po 1 fazie i po zakończeniu kuracji BELLA CONTOUR) przewiduje, że kuracja powinna być stosowana do osiągnięcia idealnej wagi ciała.