Mascarpone jest obecnie jednym z najpopularniejszych serów wykorzystywanych do pieczenia ciast i tworzenia deserów z delikatną, śmietankową masą. Popularność zyskał dzięki niezwykle łagodnemu i słodkiemu smakowi. Najbardziej znany w Polsce jest jako główny składnik włoskiego deseru tiramisu, ale świetnie sprawdza się także z makaronami oraz mięsem. Jest to ser nieposiadający skórki, o gładkiej konsystencji i bardzo wysokiej zawartości tłuszczu, sięgającej nawet 80%, dlatego szczególnie sprawdzi się jako dodatek do sosów lub masa do tortów.
Jak powstaje mascarpone?
Mascarpone to ser, który niegdyś wytwarzany był tylko lokalnie we Włoszech, w Lombardii, w okresie od jesieni do zimy. Jednakże postęp technologiczny spowodował, że obecnie można go uzyskiwać przez cały rok. Mascarpone powstaje w przeciwieństwie do innych serów, nie z mleka, a ze śmietanki, co gwarantuje jego kremową konsystencję i lekko słodkawy smak. Śmietankę odwirowuje się ze świeżego mleka i podgrzewa do temperatury 80 do 95 °C, nieustannie mieszając. Stopniowo zakwasza się go kwaskiem cytrynowym, aż do momentu kiedy utworzą one koagulat przypominający łączące się ze sobą drobinki. Powstające w ten sposób grudki są odsączane i pozostawiane na dobę w pokojowej temperaturze (między 8 a 10 °C). Przez ten krótki czas ser dojrzewa. Masę regularnie się obraca, by odsączyć w ten sposób naddatek płynu i uzyskać oczekiwany końcowy efekt, jakim jest kremowa masa w kolorze od mlecznobiałego aż po lekko żółty. Najlepiej smakuje na świeżo, dlatego tak ważnym jest jego odpowiednie przechowywanie lub spożywanie w ciągu paru dni od wytworzenia, aby zapobiec jego skwaśnieniu.
Właściwości mascarpone
Mascarpone jest serkiem o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Nadaje się zarówno do pieczenia, jak i gotowania. Ponieważ jest tworzony z najlepszej jakości świeżego mleka, a ściślej z powstającej z niego śmietanki, posiada ogrom dobroczynnych dla organizmu człowieka właściwości: jest źródłem wapnia, witaminy D, licznych witamin i mikroelementów. Warto na stałe włączyć go do swojej diety.