Home 5 Newsy 5 Jak powstaje mascarpone?

Jak powstaje mascarpone?

Właściwości mascarpone

Mascarpone jest obecnie jednym z najpopularniejszych serów wykorzystywanych do pieczenia ciast i tworzenia deserów z delikatną, śmietankową masą. Popularność zyskał dzięki niezwykle łagodnemu i słodkiemu smakowi. Najbardziej znany w Polsce jest jako główny składnik włoskiego deseru tiramisu, ale świetnie sprawdza się także z makaronami oraz mięsem. Jest to ser nieposiadający skórki, o gładkiej konsystencji i bardzo wysokiej zawartości tłuszczu, sięgającej nawet 80%, dlatego szczególnie sprawdzi się jako dodatek do sosów lub masa do tortów.

Jak powstaje mascarpone?

Mascarpone to ser, który niegdyś wytwarzany był tylko lokalnie we Włoszech, w Lombardii, w okresie od jesieni do zimy. Jednakże postęp technologiczny spowodował, że obecnie można go uzyskiwać przez cały rok. Mascarpone powstaje w przeciwieństwie do innych serów, nie z mleka, a ze śmietanki, co gwarantuje jego kremową konsystencję i lekko słodkawy smak. Śmietankę odwirowuje się ze świeżego mleka i podgrzewa do temperatury 80 do 95 °C, nieustannie mieszając. Stopniowo zakwasza się go kwaskiem cytrynowym, aż do momentu kiedy utworzą one koagulat przypominający łączące się ze sobą drobinki. Powstające w ten sposób grudki są odsączane i pozostawiane na dobę w pokojowej temperaturze (między 8 a 10 °C).  Przez ten krótki czas ser dojrzewa. Masę regularnie się obraca, by odsączyć w ten sposób naddatek płynu i uzyskać oczekiwany końcowy efekt, jakim jest kremowa masa w kolorze od mlecznobiałego aż po lekko żółty. Najlepiej smakuje na świeżo, dlatego tak ważnym jest jego odpowiednie przechowywanie lub spożywanie w ciągu paru dni od wytworzenia, aby zapobiec jego skwaśnieniu.

Właściwości mascarpone

Mascarpone jest serkiem o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Nadaje się zarówno do pieczenia, jak i gotowania. Ponieważ jest tworzony z najlepszej jakości świeżego mleka, a ściślej z powstającej z niego śmietanki, posiada ogrom dobroczynnych dla organizmu człowieka właściwości: jest źródłem wapnia, witaminy D, licznych witamin i mikroelementów. Warto na stałe włączyć go do swojej diety.

Zobacz inne wpisy

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Sery stanowią ważny element codziennej diety. W sklepach dostępne są ich różnorodne rodzaje, które cechują się odmiennym smakiem, kolorem i konsystencją. Występujące tu różnice wynikają z odmiennych procesów wytwórczych, a także stosowania wyselekcjonowanych bakterii...

czytaj dalej
Jak powstaje ricotta?

Jak powstaje ricotta?

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, który swoją historię powstania wywodzi z Włoch. Zgodnie z prawnymi przepisami ricotta, powszechnie nazywana serem, serem wcale nie jest. Jest ona produktem pochodnym z serwatki, z której powstaje podczas produkcji różnych...

czytaj dalej