Home 5 Newsy 5 Jak powstaje mascarpone?

Jak powstaje mascarpone?

Właściwości mascarpone

Mascarpone jest obecnie jednym z najpopularniejszych serów wykorzystywanych do pieczenia ciast i tworzenia deserów z delikatną, śmietankową masą. Popularność zyskał dzięki niezwykle łagodnemu i słodkiemu smakowi. Najbardziej znany w Polsce jest jako główny składnik włoskiego deseru tiramisu, ale świetnie sprawdza się także z makaronami oraz mięsem. Jest to ser nieposiadający skórki, o gładkiej konsystencji i bardzo wysokiej zawartości tłuszczu, sięgającej nawet 80%, dlatego szczególnie sprawdzi się jako dodatek do sosów lub masa do tortów.

Jak powstaje mascarpone?

Mascarpone to ser, który niegdyś wytwarzany był tylko lokalnie we Włoszech, w Lombardii, w okresie od jesieni do zimy. Jednakże postęp technologiczny spowodował, że obecnie można go uzyskiwać przez cały rok. Mascarpone powstaje w przeciwieństwie do innych serów, nie z mleka, a ze śmietanki, co gwarantuje jego kremową konsystencję i lekko słodkawy smak. Śmietankę odwirowuje się ze świeżego mleka i podgrzewa do temperatury 80 do 95 °C, nieustannie mieszając. Stopniowo zakwasza się go kwaskiem cytrynowym, aż do momentu kiedy utworzą one koagulat przypominający łączące się ze sobą drobinki. Powstające w ten sposób grudki są odsączane i pozostawiane na dobę w pokojowej temperaturze (między 8 a 10 °C).  Przez ten krótki czas ser dojrzewa. Masę regularnie się obraca, by odsączyć w ten sposób naddatek płynu i uzyskać oczekiwany końcowy efekt, jakim jest kremowa masa w kolorze od mlecznobiałego aż po lekko żółty. Najlepiej smakuje na świeżo, dlatego tak ważnym jest jego odpowiednie przechowywanie lub spożywanie w ciągu paru dni od wytworzenia, aby zapobiec jego skwaśnieniu.

Właściwości mascarpone

Mascarpone jest serkiem o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Nadaje się zarówno do pieczenia, jak i gotowania. Ponieważ jest tworzony z najlepszej jakości świeżego mleka, a ściślej z powstającej z niego śmietanki, posiada ogrom dobroczynnych dla organizmu człowieka właściwości: jest źródłem wapnia, witaminy D, licznych witamin i mikroelementów. Warto na stałe włączyć go do swojej diety.

Zobacz inne wpisy

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Charm Test to rewolucyjne narzędzie, które może znacząco wpłynąć na jakość i bezpieczeństwo produktów mleczarskich oraz obniżyć koszty operacyjne w branży. Czym dokładnie jest i w jakich przypadkach znajduje zastosowanie? Na te pytania odpowiadamy w niniejszym wpisie....

czytaj dalej
Jak zadbać o czystość wody?

Jak zadbać o czystość wody?

Woda to jeden z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Jej czystość ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak zadbać o jej jakość oraz jakie testy można wykonać, aby upewnić się, co można znaleźć w jej składzie....

czytaj dalej
Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej