Home 5 Newsy 5 Zakażenie mleka. Możliwe zagrożenia

Zakażenie mleka. Możliwe zagrożenia

Pałeczki listeria monocytogenes

Mleko uznawane jest za produkt zdrowy i bezpieczny do spożycia, jednak tylko wtedy, gdy produkujący je zakład przestrzega ścisłych norm jakościowych i dba o zachowanie higieny procesu wytwórczego. W tym celu stosowane są nowoczesne technologie analityczne, które pozwalają upewnić się, że do klientów trafi produkt wysokiej jakości. Jakie są główne zagrożenia wynikające z nieprzestrzegania norm przy produkcji mleka i jak można się przed nimi ustrzec?

Pałeczki listeria monocytogenes

Drobnoustroje te coraz częściej występują w krajach wysoko uprzemysłowionych i mogą pojawiać się m.in. w pasteryzowanym mleku oraz dojrzewających, miękkich serach. Tolerują wysoki zakres temperaturowy (od 0 do 45oC) oraz charakteryzują się dużą elastycznością na zmienne warunki pogodowe. Źródłem problemu są niewłaściwe warunki produkcyjne i zaniedbania pod względem higieny, np. zbyt rzadkie mycie linii produkcyjnej, zbyt duża wilgoć czy krople wody na oziębiaczach. Organizmy te bytują także na gąbkach przeznaczonych do mycia serów, transporterach oraz chustach serowarskich. Są szczególnie niebezpieczne dla osób z obniżoną odpornością organizmu.

Bakterie gronkowca złocistego

Kolejnymi, patogennymi mikroorganizmami, które mogą występować w nieodpowiednio kontrolowanych zakładach mleczarskich są bakterie gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). Najczęściej spotykane są w mleku surowym, które nie zostało poddane procesowi pasteryzacji, mogą także znaleźć się w dojrzewających serach. Powodem są tzw. zanieczyszczenia krzyżowe polegające na przekazaniu patogennych bakterii z pożywienia zakażonego do innych pokarmów. Drugim sposobem sprzyjającym namnażaniu są także brudne i niewłaściwie czyszczone powierzchnie robocze w zakładach produkcyjnych, czemu można przeciwdziałać dzięki narzędziom do kontroli higieny powierzchni takim jak aparat Charm navLUM.

Aby mleko i produkty na jego bazie były bezpieczne, przedsiębiorstwa produkcyjne muszą przywiązywać ogromną wagę do zasad higieny oraz regularnie kontrolować mikrobiologiczną jakość artykułów. Do tego celu służą oferowane w naszej firmie analizatory mleka, które są pochodną naszego wieloletniego doświadczenia w tej branży.

Zobacz inne wpisy

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Charm Test to rewolucyjne narzędzie, które może znacząco wpłynąć na jakość i bezpieczeństwo produktów mleczarskich oraz obniżyć koszty operacyjne w branży. Czym dokładnie jest i w jakich przypadkach znajduje zastosowanie? Na te pytania odpowiadamy w niniejszym wpisie....

czytaj dalej
Jak zadbać o czystość wody?

Jak zadbać o czystość wody?

Woda to jeden z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Jej czystość ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak zadbać o jej jakość oraz jakie testy można wykonać, aby upewnić się, co można znaleźć w jej składzie....

czytaj dalej
Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej