Home 5 Newsy 5 Produkcja ricotty krok po kroku

Produkcja ricotty krok po kroku

ser ricotta

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, który swoją historię powstania wywodzi z Włoch. Zgodnie z prawnymi przepisami ricotta, powszechnie nazywana serem, serem wcale nie jest. Jest ona produktem pochodnym z serwatki, z której powstaje podczas produkcji różnych serów. Bez względu jednak na to, na jakie nazewnictwo się zdecydujemy, ricotta należy do serów typu zwarowego, co oznacza, że jest wytwarzany ze zwaru połączonego z twarogiem. Jest to ser niedojrzewający, powstający z serwatki. Często do tego typu serów stosuje się różnego rodzaju dodatki smakowe w postaci świeżych ziół, kakao, cukru, miodu lub owoców. Ricottę wykorzystuje się w kuchni do potraw zarówno słonych, jak i słodkich. Bardzo dobrze się sprawdza jako dodatek na kanapki, lub jako podstawa twarożku. Sam ser ma raczej słodkawy smak i w konsystencji jest nieco suchy, dlatego nadaje się do naleśników, sernika lub jako baza dań obiadowych.

Powstawanie ricotty

Ricottę można wyprodukować w wersji naturalnej lub słonawej z dodatkiem łyżki soli kuchennej. Dodając tłustsze mleko uzyskamy nieco bardziej kremową konsystencję sera. Jeżeli zależy nam na dużej delikatności sera, można użyć śmietanki zamiast mleka. Standardowo jednak ricotta powstaje z serwatki. Z chemicznego punktu widzenia produkcja ricotty to nic innego jak wytrącenie się białek z serwatki, którą najpierw podgrzewamy i zakwaszamy. W praktyce oznacza to natomiast, że do powstania ricotty niezbędne jest podgrzanie serwatki do około 70°C, po czym stopniowo dodajemy mleko i sól.  Następnie, stale mieszając, powoli zwiększamy temperaturę w naczyniu do blisko 95°C. Wówczas przychodzi czas na wytrącenie skrzepu. Standardowo przyjęto dawkę 250 g Salimix RIC2, na każde 100 litrów mieszaniny (serwatka+mleko).  Po dodaniu roztworu soli, Salimix RIC2 mieszanki dojdzie do wytrącenia się białek i powstanie skrzep. Odczekujemy około 5 minut, po czym możemy zabrać się za formowanie sera w foremkach, które powinny pozwolić na odsączenie resztek płynu. Przed zapakowaniem powstałego sera do opakowań, stosuje się także homogenizację sera w przypadku produkcji wielkoskalowej lub zmiksowanie go. Ostatnim etapem jest schłodzenia sera do temperatury pokojowej.

Zobacz inne wpisy

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Charm Test to rewolucyjne narzędzie, które może znacząco wpłynąć na jakość i bezpieczeństwo produktów mleczarskich oraz obniżyć koszty operacyjne w branży. Czym dokładnie jest i w jakich przypadkach znajduje zastosowanie? Na te pytania odpowiadamy w niniejszym wpisie....

czytaj dalej
Jak zadbać o czystość wody?

Jak zadbać o czystość wody?

Woda to jeden z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Jej czystość ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak zadbać o jej jakość oraz jakie testy można wykonać, aby upewnić się, co można znaleźć w jej składzie....

czytaj dalej
Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej