Home 5 Newsy 5 Zakażenie mleka. Możliwe zagrożenia

Zakażenie mleka. Możliwe zagrożenia

Pałeczki listeria monocytogenes

Mleko uznawane jest za produkt zdrowy i bezpieczny do spożycia, jednak tylko wtedy, gdy produkujący je zakład przestrzega ścisłych norm jakościowych i dba o zachowanie higieny procesu wytwórczego. W tym celu stosowane są nowoczesne technologie analityczne, które pozwalają upewnić się, że do klientów trafi produkt wysokiej jakości. Jakie są główne zagrożenia wynikające z nieprzestrzegania norm przy produkcji mleka i jak można się przed nimi ustrzec?

Pałeczki listeria monocytogenes

Drobnoustroje te coraz częściej występują w krajach wysoko uprzemysłowionych i mogą pojawiać się m.in. w pasteryzowanym mleku oraz dojrzewających, miękkich serach. Tolerują wysoki zakres temperaturowy (od 0 do 45oC) oraz charakteryzują się dużą elastycznością na zmienne warunki pogodowe. Źródłem problemu są niewłaściwe warunki produkcyjne i zaniedbania pod względem higieny, np. zbyt rzadkie mycie linii produkcyjnej, zbyt duża wilgoć czy krople wody na oziębiaczach. Organizmy te bytują także na gąbkach przeznaczonych do mycia serów, transporterach oraz chustach serowarskich. Są szczególnie niebezpieczne dla osób z obniżoną odpornością organizmu.

Bakterie gronkowca złocistego

Kolejnymi, patogennymi mikroorganizmami, które mogą występować w nieodpowiednio kontrolowanych zakładach mleczarskich są bakterie gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). Najczęściej spotykane są w mleku surowym, które nie zostało poddane procesowi pasteryzacji, mogą także znaleźć się w dojrzewających serach. Powodem są tzw. zanieczyszczenia krzyżowe polegające na przekazaniu patogennych bakterii z pożywienia zakażonego do innych pokarmów. Drugim sposobem sprzyjającym namnażaniu są także brudne i niewłaściwie czyszczone powierzchnie robocze w zakładach produkcyjnych, czemu można przeciwdziałać dzięki narzędziom do kontroli higieny powierzchni takim jak aparat Charm navLUM.

Aby mleko i produkty na jego bazie były bezpieczne, przedsiębiorstwa produkcyjne muszą przywiązywać ogromną wagę do zasad higieny oraz regularnie kontrolować mikrobiologiczną jakość artykułów. Do tego celu służą oferowane w naszej firmie analizatory mleka, które są pochodną naszego wieloletniego doświadczenia w tej branży.

Zobacz inne wpisy

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej
Czym są i czemu służą testy ATP?

Czym są i czemu służą testy ATP?

Testy ATP to szybki sposób na ocenę czystości badanego materiału. Wykorzystuje się je w wielu branżach, w tym np. w przetwórstwie mleczarskim. Co warto wiedzieć o takich badaniach? W niniejszym artykule przyjrzymy się ich przebiegowi oraz szerokim zastosowaniom. Testy...

czytaj dalej
Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Przez wieki mleko stanowiło cenione źródło ważnych składników odżywczych. Zapewnienie jego bezpieczeństwa jest niezwykle istotne. Pozostałości antybiotyków w mleku mogą przyczyniać się do rozwijania oporności bakterii chorobotwórczych na antybiotyki oraz...

czytaj dalej