Przez wieki mleko stanowiło cenione źródło ważnych składników odżywczych. Zapewnienie jego bezpieczeństwa jest niezwykle istotne. Pozostałości antybiotyków w mleku mogą przyczyniać się do rozwijania oporności bakterii chorobotwórczych na antybiotyki oraz wywoływać reakcje alergiczne. Jak można je wykryć?
Dlaczego konieczne jest wykrywanie antybiotyków w mleku?
Kwestia bezpieczeństwa żywności jest niezwykle istotna dla zdrowia publicznego. Pozostałości antybiotyków w mleku stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, z wieloma potencjalnymi negatywnymi konsekwencjami. Antybiotyki są powszechnie stosowane w leczeniu zwierząt, w tym krów mlecznych. Jednak ich pozostałości mogą spowodować szereg problemów zdrowotnych u ludzi.
Przykładem zagrożenia jest zwiększanie oporności bakterii na antybiotyki. Jeśli ludzie spożywają mleko zawierające pozostałości antybiotyków, mogą być narażeni na małe ich dawki, a te mogą prowadzić do selekcji opornych szczepów bakterii w organizmach ludzkich. To z kolei utrudnia leczenie infekcji antybiotykami, co jest szczególnie niebezpieczne w przypadku groźnych chorób.
Pozostałości leków w mleku mogą również wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na te substancje. To może powodować objawy takie jak wysypki skórne, trudności w oddychaniu czy obrzęk. By tego uniknąć, stosuje się np. CHARM TEST.
Badanie składu mleka – testy Charm
Przemysł mleczarski korzysta z zaawansowanych testów, takich jak testy Charm. Nowoczesna technologia pozwala na szybkie i dokładne wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku.
Wykrywają one wiele różnych leków w surowym mleku krowim i określają ich poziom. Testy te są wyjątkowo szybkie, niektóre z nich dają wynik już po 30 sekundach. To umożliwia efektywną kontrolę na każdym etapie produkcji mleka.
Zaletą testów Charm jest również ich uniwersalność. Mogą być one przeprowadzane przez różne osoby i na różnych etapach procesu produkcyjnego – hodowców, pracowników laboratoriów zakładów mleczarskich, firmy odbierające mleko. Szybkość i dokładność tych testów przyczyniają się do minimalizacji ryzyka, pomagają w utrzymaniu wysokiej jakości oraz bezpieczeństwa produktów mlecznych.