Home 5 Newsy 5 W jaki sposób zachowuje się czystość powietrza w zakładach przetwórstwa mleka?

W jaki sposób zachowuje się czystość powietrza w zakładach przetwórstwa mleka?

mleko

Nabiał, a szczególnie zaliczane do tej kategorii mleko, jest ważnym produktem w diecie niemal każdego z nas. Niewiele osób wie jednak, że przygotowanie tego rodzaju propozycji wiąże się z dużymi wysiłkami podejmowanymi przez producentów. Jednym z najważniejszych czynników jest m.in. konieczność zachowania bardzo rygorystycznych zasad higieny obowiązujących w zakładach przetwórstwa. Co ciekawe, zasadom tym podlega nawet czystość powietrza, które – jak się okazuje – wpływa na jakość serwowanych produktów i ich ogólną przydatność do spożycia. Jakie metody są stosowane, by zachować czystość powietrza w tego typu zakładach? I dlaczego kwestia ta ma tak duże znaczenie? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Czystość powietrza a mleko – jakie to ma znaczenie?

Jak już wspomnieliśmy, w kwestii przetwarzania mleka, duże znaczenie mają wysokie standardy higieny. Praktyka pokazuje bowiem, że jeśli zanieczyszczeniu ulegnie nawet niewielka ilość surowca, to cała jego parta może stanowić zagrożenie dla osób spożywających ten produkt. Właśnie dlatego tak duże znaczenie ma systematyczne sprawdzanie stanu i jakości powietrza, które jest doskonałym przenośnikiem różnego rodzaju mikroorganizmów na linii ludzie-produkty, a także powierzchnia-produkty. 

Jakie zagrożenia mogą znajdować się w powietrzu? Są to m.in.:

  • bakterie z rodzaju salmonella, 
  • drożdże fermentujące laktozę, które sprawiają, że produkt ma nieprzyjemny zapach i smak,
  • pleśnie, które także mają negatywny wpływ na zapach i smak produktów, a przy tym  prowadzą do problemów zdrowotnych,
  • mikotoksyny, czyli trucizny wytwarzane przez grzyby, które mogą powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a nawet prowadzić do ciężkich uszkodzeń wątroby.

Zanieczyszczone powietrze może więc prowadzić do różnego rodzaju problemów, takich jak zniszczenie partii surowca, wywołanie stanów chorobowych u osób, które spożyły dany produkt, ewentualne roszczenia z tego tytułu, a także zepsucie wizerunku firmy i straty finansowe. 

Jako zachować czystość powietrza w zakładach przetwórstwa?

Jak jednak zachować czystość powietrza w zakładach przetwórstwa mleka? Przede wszystkim ogromne znaczenie ma świadomość zagrożeń, których należy unikać. Warto pamiętać, że ilość, a także rodzaj groźnych mikroorganizmów zależy m.in. od:  

  • stanu sanitarnego pomieszczeń produkcyjnych, 
  • wilgotności i temperatury panującej w zakładzie, 
  • sprawności systemów wymiany powietrza, 
  • liczby osób przebywających w pomieszczeniu,
  • higieny osobistej pracowników, 
  • obciążenia mikrobiologicznego, jaki wprowadzają surowce, 
  • stopnia automatyzacji procesu technologicznego. 

Oprócz unikania zagrożeń ważne jest także systematyczne monitorowanie stanu powietrza. W tym celu stosowanych jest kilka metod. Tradycyjnym, wciąż spotykanym rozwiązaniem  jest technika sedymentacyjnej, która powoli odchodzi jednak do przeszłości. Zdecydowanie dokładniejszym i bardziej wiarygodnym rozwiązaniem jest bowiem metoda pobierania z użyciem próbników powietrza, czyli tzw. metoda zderzeniowa. Otrzymany wynik jest następnie opracowywany i porównywany z obowiązującymi standardami.  

Zobacz inne wpisy

Jak zadbać o czystość wody?

Jak zadbać o czystość wody?

Woda to jeden z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Jej czystość ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak zadbać o jej jakość oraz jakie testy można wykonać, aby upewnić się, co można znaleźć w jej składzie....

czytaj dalej
Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej
Czym są i czemu służą testy ATP?

Czym są i czemu służą testy ATP?

Testy ATP to szybki sposób na ocenę czystości badanego materiału. Wykorzystuje się je w wielu branżach, w tym np. w przetwórstwie mleczarskim. Co warto wiedzieć o takich badaniach? W niniejszym artykule przyjrzymy się ich przebiegowi oraz szerokim zastosowaniom. Testy...

czytaj dalej