Home 5 Newsy 5 Testy ATP do mleka. Charakterystyka

Testy ATP do mleka. Charakterystyka

ATP do mleka

Mleko dostarczane przez właścicieli krów do zakładów mleczarskich nie może być skażone mikroorganizmami szkodliwymi dla człowieka. Aby wykryć ich obecność, przeprowadza się specjalne testy do mleka. Przykładem takiego testu jest nasz produkt – PocketSwab Plus. Jak on działa?

Test na czystość powierzchni

Test wykonuje się w temperaturze pokojowej, a pobraną próbkę można przechowywać maksymalnie 6 h i to w warunkach chłodniczych. Testy do mleka przypominają niewielkie patyczki. Na patyczek pobiera się wymaz z urządzenia przetwórczego i umieszcza go w tubce. Następnie przekręca się jej górna część, potrząsa, a wynik odczytuje w przenośnym analizatorze, czyli luminometrze.

Luminomter na testy ATP

Jak działa luminometr? Wykorzystuje on efekt bioluminescencji w czasie rzeczywistym. Polega on na świeceniu żywych organizmów podczas rozkładu ATP. Gdy w jego tubce znajdzie się wymaz, którym potrząsamy, uaktywniają się chemiczne reagenty. Luminometr pokaże nam wynik badania maksymalnie po kilkudziesięciu sekundach.

Dlaczego warto przeprowadzać testy ATP?

Luminometr i jednorazowe testy ATP do mleka pozwalają na bieżące monitorowanie urządzeń i stanowisk w zakładzie produkcji mleka. Nasze testy gwarantują wysoką dokładność oraz powtarzalność wyników. Dzięki testom właściciel zakładu może natychmiast zareagować na pojawiające się nieprawidłowości. W tym celu powinien wziąć pod lupę obowiązujące w zakładzie procedury HACCP oraz poszczególne procesy produkcji wyrobów mlecznych. W przypadku problemów z dotarciem do trudno dostępnych miejsc, w celu pobrania próbek, należy rozważyć użycie przedłużaczy patyczków do testów, które dodatkowo można regulować pod wymaganym kątem. Oszczędności na wysokiej jakości testach nie opłacają się. Dostarczenie do przetworzenia skażonego mleka wiąże się z ogromnymi konsekwencjami dla właściciela krów. Nowoczesne luminatory umożliwiają gromadzenie danych w terenie i ich późniejsze przeniesienie do komputera celem dokładnej analizy i obróbki.

Zobacz inne wpisy

Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Przez wieki mleko stanowiło cenione źródło ważnych składników odżywczych. Zapewnienie jego bezpieczeństwa jest niezwykle istotne. Pozostałości antybiotyków w mleku mogą przyczyniać się do rozwijania oporności bakterii chorobotwórczych na antybiotyki oraz...

czytaj dalej
Czemu służą i jak działają szczepionki mleczarskie?

Czemu służą i jak działają szczepionki mleczarskie?

Sery, twarogi, jogurty, kefiry – te produkty goszczą często na wielu stołach każdego dnia. Jednak aby powstały konieczne jest zastosowanie odpowiednich szczepionek mleczarskich, które pozwolą na uzyskanie z mleka krowiego końcowego produktu o odpowiedniej...

czytaj dalej
Jak działa inkubator do mleka?

Jak działa inkubator do mleka?

Producenci mleka i przetworów mlecznych muszą m.in. przestrzegać wielu parametrów hodowli i kontrolować jakość swoich produktów. Inkubator do mleka, będący jednym z najważniejszych urządzeń w przemyśle mleczarskim, pozwala na sprawdzenie, czy surowiec spełnia...

czytaj dalej