Home 5 Newsy 5 Testy ATP do mleka. Charakterystyka

Testy ATP do mleka. Charakterystyka

ATP do mleka

Mleko dostarczane przez właścicieli krów do zakładów mleczarskich nie może być skażone mikroorganizmami szkodliwymi dla człowieka. Aby wykryć ich obecność, przeprowadza się specjalne testy do mleka. Przykładem takiego testu jest nasz produkt – PocketSwab Plus. Jak on działa?

Test na czystość powierzchni

Test wykonuje się w temperaturze pokojowej, a pobraną próbkę można przechowywać maksymalnie 6 h i to w warunkach chłodniczych. Testy do mleka przypominają niewielkie patyczki. Na patyczek pobiera się wymaz z urządzenia przetwórczego i umieszcza go w tubce. Następnie przekręca się jej górna część, potrząsa, a wynik odczytuje w przenośnym analizatorze, czyli luminometrze.

Luminomter na testy ATP

Jak działa luminometr? Wykorzystuje on efekt bioluminescencji w czasie rzeczywistym. Polega on na świeceniu żywych organizmów podczas rozkładu ATP. Gdy w jego tubce znajdzie się wymaz, którym potrząsamy, uaktywniają się chemiczne reagenty. Luminometr pokaże nam wynik badania maksymalnie po kilkudziesięciu sekundach.

Dlaczego warto przeprowadzać testy ATP?

Luminometr i jednorazowe testy ATP do mleka pozwalają na bieżące monitorowanie urządzeń i stanowisk w zakładzie produkcji mleka. Nasze testy gwarantują wysoką dokładność oraz powtarzalność wyników. Dzięki testom właściciel zakładu może natychmiast zareagować na pojawiające się nieprawidłowości. W tym celu powinien wziąć pod lupę obowiązujące w zakładzie procedury HACCP oraz poszczególne procesy produkcji wyrobów mlecznych. W przypadku problemów z dotarciem do trudno dostępnych miejsc, w celu pobrania próbek, należy rozważyć użycie przedłużaczy patyczków do testów, które dodatkowo można regulować pod wymaganym kątem. Oszczędności na wysokiej jakości testach nie opłacają się. Dostarczenie do przetworzenia skażonego mleka wiąże się z ogromnymi konsekwencjami dla właściciela krów. Nowoczesne luminatory umożliwiają gromadzenie danych w terenie i ich późniejsze przeniesienie do komputera celem dokładnej analizy i obróbki.

Zobacz inne wpisy

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Sery stanowią ważny element codziennej diety. W sklepach dostępne są ich różnorodne rodzaje, które cechują się odmiennym smakiem, kolorem i konsystencją. Występujące tu różnice wynikają z odmiennych procesów wytwórczych, a także stosowania wyselekcjonowanych bakterii...

czytaj dalej
Jak powstaje ricotta?

Jak powstaje ricotta?

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, który swoją historię powstania wywodzi z Włoch. Zgodnie z prawnymi przepisami ricotta, powszechnie nazywana serem, serem wcale nie jest. Jest ona produktem pochodnym z serwatki, z której powstaje podczas produkcji różnych...

czytaj dalej