Home 5 Newsy 5 Szczepionki do sera. Przegląd rozwiązań

Szczepionki do sera. Przegląd rozwiązań

szczepionki do sera

Sery są jednym z tych elementów naszej diety, dlatego pojawiają się na naszych talerzach niemal codziennie. W sklepach możemy przebierać w różnych rodzajach serów żółtych, które różnią się między sobą smakiem, aromatem, a także konsystencją. Każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Znamy dobrze ich smak i charakterystyczny zapach, jednak niewielu z nas wie, jak dokładnie powstają. W dzisiejszym wpisie wyjaśnimy pokrótce procesy, które powodują, że z mleka powstaje pyszny ser.

Jak powstają sery żółte?

Sery są wytwarzane z pasteryzowanego mleka krowiego. Pierwszym etapem produkcji sera jest odpowiednie podgrzanie mleka. Już na samym początku, gdy mleko osiągnie temperaturę 32°C, dodaje się do niego tzw. kultury starterowe nazywane także starterami do mleka. Są to specjalne szczepionki mleczarskie składające się z żywych bakterii, które nadadzą serowi odpowiedni smak. W zależności od rodzaju sera, jaki chcemy uzyskać, dodajemy różne rodzaje starterów. Gdy dodamy do niego odpowiednią szczepionkę, zostawiamy je na około godzinę, aby bakterie zdążyły się w nim namnożyć, cały czas pilnując temperatury mleka. Następnie dodajemy podpuszczkę, która spowoduje, że ser będzie miał właściwą konsystencję. Musimy ją wymieszać z mlekiem, aby mleko z bakteriami zdążyło się odpowiednio ściąć. Lekko ścięte mleko tniemy w kratkę, aby wypłynęła na górę serwatka, którą następnie odlewamy, używając sita. Tak odcedzona masa serowa jest przelewana do form, w których zastyga. Kiedy to się stanie, sery są wyjmowane z foremek i gotowe do spożycia.

Jakie są rodzaje szczepionek do sera?

Mezofilne
Te szczepionki do sera używane są do wytwarzania serów w temperaturze nie wyższej niż 38°C. Takie bakterie stosowane są do produkcji serów świeżych, pleśniowych i półtwardych (np. Edam). Szczepionki mezofilne są wykorzystywane do zakwaszania mleka i śmietany.

Termofilne 
Takie bakterie są używane do produkcji serów w temperaturze od 40-60°C. Są to między innymi sery typu twarogowego oraz mozzarella.

W naszej ofercie znajdują się szczepionki do takich rodzajów serów jak: Gouda, Edam, Salami i Tylżycki, a także specjalne szczepy bakterii służące do bioprotekcji mleka i innych produktów mlekopochodnych oraz szczepy dodawane do produkcji kefiru, jogurtu i twarogu. Bioprotekcja to proces, którego celem jest przedłużenie okresu ważności gotowych wyrobów mlekopochodnych.

 

Zobacz inne wpisy

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Sery stanowią ważny element codziennej diety. W sklepach dostępne są ich różnorodne rodzaje, które cechują się odmiennym smakiem, kolorem i konsystencją. Występujące tu różnice wynikają z odmiennych procesów wytwórczych, a także stosowania wyselekcjonowanych bakterii...

czytaj dalej
Jak powstaje ricotta?

Jak powstaje ricotta?

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, który swoją historię powstania wywodzi z Włoch. Zgodnie z prawnymi przepisami ricotta, powszechnie nazywana serem, serem wcale nie jest. Jest ona produktem pochodnym z serwatki, z której powstaje podczas produkcji różnych...

czytaj dalej