Home 5 Newsy 5 Szczepionki do sera. Przegląd rozwiązań

Szczepionki do sera. Przegląd rozwiązań

szczepionki do sera

Sery są jednym z tych elementów naszej diety, dlatego pojawiają się na naszych talerzach niemal codziennie. W sklepach możemy przebierać w różnych rodzajach serów żółtych, które różnią się między sobą smakiem, aromatem, a także konsystencją. Każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Znamy dobrze ich smak i charakterystyczny zapach, jednak niewielu z nas wie, jak dokładnie powstają. W dzisiejszym wpisie wyjaśnimy pokrótce procesy, które powodują, że z mleka powstaje pyszny ser.

Jak powstają sery żółte?

Sery są wytwarzane z pasteryzowanego mleka krowiego. Pierwszym etapem produkcji sera jest odpowiednie podgrzanie mleka. Już na samym początku, gdy mleko osiągnie temperaturę 32°C, dodaje się do niego tzw. kultury starterowe nazywane także starterami do mleka. Są to specjalne szczepionki mleczarskie składające się z żywych bakterii, które nadadzą serowi odpowiedni smak. W zależności od rodzaju sera, jaki chcemy uzyskać, dodajemy różne rodzaje starterów. Gdy dodamy do niego odpowiednią szczepionkę, zostawiamy je na około godzinę, aby bakterie zdążyły się w nim namnożyć, cały czas pilnując temperatury mleka. Następnie dodajemy podpuszczkę, która spowoduje, że ser będzie miał właściwą konsystencję. Musimy ją wymieszać z mlekiem, aby mleko z bakteriami zdążyło się odpowiednio ściąć. Lekko ścięte mleko tniemy w kratkę, aby wypłynęła na górę serwatka, którą następnie odlewamy, używając sita. Tak odcedzona masa serowa jest przelewana do form, w których zastyga. Kiedy to się stanie, sery są wyjmowane z foremek i gotowe do spożycia.

Jakie są rodzaje szczepionek do sera?

Mezofilne
Te szczepionki do sera używane są do wytwarzania serów w temperaturze nie wyższej niż 38°C. Takie bakterie stosowane są do produkcji serów świeżych, pleśniowych i półtwardych (np. Edam). Szczepionki mezofilne są wykorzystywane do zakwaszania mleka i śmietany.

Termofilne 
Takie bakterie są używane do produkcji serów w temperaturze od 40-60°C. Są to między innymi sery typu twarogowego oraz mozzarella.

W naszej ofercie znajdują się szczepionki do takich rodzajów serów jak: Gouda, Edam, Salami i Tylżycki, a także specjalne szczepy bakterii służące do bioprotekcji mleka i innych produktów mlekopochodnych oraz szczepy dodawane do produkcji kefiru, jogurtu i twarogu. Bioprotekcja to proces, którego celem jest przedłużenie okresu ważności gotowych wyrobów mlekopochodnych.

 

Zobacz inne wpisy

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Charm Test to rewolucyjne narzędzie, które może znacząco wpłynąć na jakość i bezpieczeństwo produktów mleczarskich oraz obniżyć koszty operacyjne w branży. Czym dokładnie jest i w jakich przypadkach znajduje zastosowanie? Na te pytania odpowiadamy w niniejszym wpisie....

czytaj dalej
Jak zadbać o czystość wody?

Jak zadbać o czystość wody?

Woda to jeden z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Jej czystość ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak zadbać o jej jakość oraz jakie testy można wykonać, aby upewnić się, co można znaleźć w jej składzie....

czytaj dalej
Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej