Home 5 Newsy 5 Po czym poznać jakość sera?

Po czym poznać jakość sera?

wybieranie sera

Na rynku dostępne są sery w wielu gatunkach, kolorach i postaciach oraz tak zwane wyroby seropodobne, imitujące ser. Wiele osób ma nadal trudność z rozpoznaniem istotnej różnicy. Na pewno będą to rozbieżności w smaku i cenie. Co jeszcze warto wiedzieć, aby móc poznać jakość i autentyczność sera? O tym w naszym wpisie. Zapraszamy.

Co zawiera skład podany na etykiecie?

Według norm Unii Europejskiej tylko produkty pochodzące w 100% z mleka, mogą być mianowane serami. Wybierając w sklepie ser należy poszukać nazwy produktu. Najlepiej kupować tylko takie, na etykiecie których jest wyraźnie napisane „ser”. Czytając uważnie skład produktu, podany na etykiecie, warto szczególnie zwrócić uwagę na wyszczególnione dodatki, takie, jak, np.:

  • tłuszcze roślinne,
  • ulepszacze smaku i zapachu,
  • konserwanty,
  • barwniki,
  • substancje zagęszczające, np. białka mleka, serwatki, mleko w proszku, skrobia modyfikowana z kukurydzy, skrobia modyfikowana z soi,
  • emulgatory wygładzające strukturę,
  • difosforan E 450,
  • fosforany sodu E 339,
  • polifosforany E 452.

Produkty z tak skomponowanym składem za wiele z prawdziwym serem nie maja wspólnego. Najlepszym rozwiązaniem będzie, w przypadku zakupu sera ze sklepu, wybór produktu z jak najkrótszym składem:

  • mleko,
  • podpuszczka,
  • bakterie kwasu mlekowego lub szczepionki do sera –tak zwane żywe kultury bakterii,
  • ewentualnie sól.

Cechy sera dobrej jakości

W pierwszej kolejności powinniśmy sprawdzić termin przydatności do spożycia, umieszczony na opakowaniu sera. Czym jest krótszy, tym większe prawdopodobieństwo, że jest to prawdziwy ser. Przykładowo cechą serów twarogowych jest nietrwałość bez względu na sposób zapakowania. Po otwarciu opakowania, ser biały zachowuje świeżość do 2 dni. Ten dobrej jakości będzie średnio odciśnięty, gładki po przekrojeniu, a w smaku lekko kwaśny. W przypadku sera żółtego jego jakość poznamy po tym, czy się kruszy lub skleja po przekrojeniu. Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca jeśli mamy do czynienia z serem żółtym dobrej jakości.

Innym wskaźnikiem jakości serów żółtych jest ich wygląd. Czym bardziej jaskrawo żółty jest kolor sera tym większa pewność, że zawiera barwnik annato. W przypadku dobrej jakości twardych serów żółtych – owalne lub podłużne dziury rozmieszczone regularnie, niezbyt blisko siebie. Natomiast w przypadku dobrej jakości miękkich serów żółtych dopuszczalne są pojedyncze małe otworki.  Te dobrej jakości występują w kształcie cylindrów pokrytych woskiem. Gorszej jakości będą bloki zawinięte w folię.

Jeżeli cena za kilogram sera żółtego wynosi od 20 zł w górę to możemy mieć pewność, że jest to ser dobrej jakości, ponieważ do jego wyprodukowania zużyte zostało 10-12 litrów mleka.

Zobacz inne wpisy

Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Przez wieki mleko stanowiło cenione źródło ważnych składników odżywczych. Zapewnienie jego bezpieczeństwa jest niezwykle istotne. Pozostałości antybiotyków w mleku mogą przyczyniać się do rozwijania oporności bakterii chorobotwórczych na antybiotyki oraz...

czytaj dalej
Czemu służą i jak działają szczepionki mleczarskie?

Czemu służą i jak działają szczepionki mleczarskie?

Sery, twarogi, jogurty, kefiry – te produkty goszczą często na wielu stołach każdego dnia. Jednak aby powstały konieczne jest zastosowanie odpowiednich szczepionek mleczarskich, które pozwolą na uzyskanie z mleka krowiego końcowego produktu o odpowiedniej...

czytaj dalej
Jak działa inkubator do mleka?

Jak działa inkubator do mleka?

Producenci mleka i przetworów mlecznych muszą m.in. przestrzegać wielu parametrów hodowli i kontrolować jakość swoich produktów. Inkubator do mleka, będący jednym z najważniejszych urządzeń w przemyśle mleczarskim, pozwala na sprawdzenie, czy surowiec spełnia...

czytaj dalej