Home 5 Newsy 5 Po czym poznać jakość sera?

Po czym poznać jakość sera?

wybieranie sera

Na rynku dostępne są sery w wielu gatunkach, kolorach i postaciach oraz tak zwane wyroby seropodobne, imitujące ser. Wiele osób ma nadal trudność z rozpoznaniem istotnej różnicy. Na pewno będą to rozbieżności w smaku i cenie. Co jeszcze warto wiedzieć, aby móc poznać jakość i autentyczność sera? O tym w naszym wpisie. Zapraszamy.

Co zawiera skład podany na etykiecie?

Według norm Unii Europejskiej tylko produkty pochodzące w 100% z mleka, mogą być mianowane serami. Wybierając w sklepie ser należy poszukać nazwy produktu. Najlepiej kupować tylko takie, na etykiecie których jest wyraźnie napisane „ser”. Czytając uważnie skład produktu, podany na etykiecie, warto szczególnie zwrócić uwagę na wyszczególnione dodatki, takie, jak, np.:

  • tłuszcze roślinne,
  • ulepszacze smaku i zapachu,
  • konserwanty,
  • barwniki,
  • substancje zagęszczające, np. białka mleka, serwatki, mleko w proszku, skrobia modyfikowana z kukurydzy, skrobia modyfikowana z soi,
  • emulgatory wygładzające strukturę,
  • difosforan E 450,
  • fosforany sodu E 339,
  • polifosforany E 452.

Produkty z tak skomponowanym składem za wiele z prawdziwym serem nie maja wspólnego. Najlepszym rozwiązaniem będzie, w przypadku zakupu sera ze sklepu, wybór produktu z jak najkrótszym składem:

  • mleko,
  • podpuszczka,
  • bakterie kwasu mlekowego lub szczepionki do sera –tak zwane żywe kultury bakterii,
  • ewentualnie sól.

Cechy sera dobrej jakości

W pierwszej kolejności powinniśmy sprawdzić termin przydatności do spożycia, umieszczony na opakowaniu sera. Czym jest krótszy, tym większe prawdopodobieństwo, że jest to prawdziwy ser. Przykładowo cechą serów twarogowych jest nietrwałość bez względu na sposób zapakowania. Po otwarciu opakowania, ser biały zachowuje świeżość do 2 dni. Ten dobrej jakości będzie średnio odciśnięty, gładki po przekrojeniu, a w smaku lekko kwaśny. W przypadku sera żółtego jego jakość poznamy po tym, czy się kruszy lub skleja po przekrojeniu. Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca jeśli mamy do czynienia z serem żółtym dobrej jakości.

Innym wskaźnikiem jakości serów żółtych jest ich wygląd. Czym bardziej jaskrawo żółty jest kolor sera tym większa pewność, że zawiera barwnik annato. W przypadku dobrej jakości twardych serów żółtych – owalne lub podłużne dziury rozmieszczone regularnie, niezbyt blisko siebie. Natomiast w przypadku dobrej jakości miękkich serów żółtych dopuszczalne są pojedyncze małe otworki.  Te dobrej jakości występują w kształcie cylindrów pokrytych woskiem. Gorszej jakości będą bloki zawinięte w folię.

Jeżeli cena za kilogram sera żółtego wynosi od 20 zł w górę to możemy mieć pewność, że jest to ser dobrej jakości, ponieważ do jego wyprodukowania zużyte zostało 10-12 litrów mleka.

Zobacz inne wpisy

Jak zadbać o czystość wody?

Jak zadbać o czystość wody?

Woda to jeden z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Jej czystość ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak zadbać o jej jakość oraz jakie testy można wykonać, aby upewnić się, co można znaleźć w jej składzie....

czytaj dalej
Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej
Czym są i czemu służą testy ATP?

Czym są i czemu służą testy ATP?

Testy ATP to szybki sposób na ocenę czystości badanego materiału. Wykorzystuje się je w wielu branżach, w tym np. w przetwórstwie mleczarskim. Co warto wiedzieć o takich badaniach? W niniejszym artykule przyjrzymy się ich przebiegowi oraz szerokim zastosowaniom. Testy...

czytaj dalej