Home 5 Newsy 5 Peel Plate EC

Peel Plate EC

Tomlab peel plate

Peel Plate EC (E.coli oraz Coliformy) test, wykorzystuje tradycyjne EC podłoża z barwną produkcją enzymatycznych substratów oraz 24 godzinną inkubacją. Coliformy wytwarzają łatwe do interpretacji czerwone kolonie i nie wymagają dodatkowych czynności potwierdzających. Większości E.coli wytwarza niebieskie/purpurowe kolonie. Ilościowa metoda jest stosowana do oznaczania ogólnej ilości coliform, sumy coliform oraz E.coli w produktach mleczarskich przy inkubacji w temperaturze 32⁰C. Metoda wykryje E.coli z coliform w mielonej wołowinie, żywności, wymazach środowiskowych, wodzie przy 35⁰C inkubacji.

 

 

EC-HVS wersja jest dostępna dla zwiększonej objętości prób, wynoszącej 5 ml.

Peel Plate AC wykorzystuje standardową formułę płytkową z produkującym czerwień TTC enzymatycznym substratem.

Peel Plate HET (heterotrophic plate count) przeznaczony do badania wody, wykorzystuje R2A formułę.

Zobacz inne wpisy

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej
Czym są i czemu służą testy ATP?

Czym są i czemu służą testy ATP?

Testy ATP to szybki sposób na ocenę czystości badanego materiału. Wykorzystuje się je w wielu branżach, w tym np. w przetwórstwie mleczarskim. Co warto wiedzieć o takich badaniach? W niniejszym artykule przyjrzymy się ich przebiegowi oraz szerokim zastosowaniom. Testy...

czytaj dalej
Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Przez wieki mleko stanowiło cenione źródło ważnych składników odżywczych. Zapewnienie jego bezpieczeństwa jest niezwykle istotne. Pozostałości antybiotyków w mleku mogą przyczyniać się do rozwijania oporności bakterii chorobotwórczych na antybiotyki oraz...

czytaj dalej