Home 5 Newsy 5 Peel Plate AC

Peel Plate AC

Tomlab peel plate

Peel Plate AC służy do wykrywania i oznaczania liczby bakterii tlenowych w mleczarstwie, produktach spożywczych oraz próbkach wody. Próbka lub ekstrakt próbki naniesiony jest i inkubowany przez 48 godzin w 32°C dla produktów mlecznych i 35°C dla innych produktów. Peel Plate AC przeznaczony jest dla laboratoriów mikrobiologicznych, ale może być również wykorzystywany przez farmerów, przetwórców mleka i magistrat wodny. Czułość metody jest większa niż 1 CFU/mL badanej próbki. Zakres ilościowy to 25 do 250 CFU/mL.

Przeznaczenie Peel Plate AC:

  • płynne produkty mleczne
  • stałe produkty mleczne
  • jajo płynne
  • mięso mielone
  • wymaz z tuszy
  • wymaz środowiskowy

Opcjonalny czytnik Peel Plate Reader:

  • Włóż wykonaną płytkę do czytnika Peel Plate Reader. Wciśnij sample identity lub verify bar code identity.
  • Wciśnij ENTER a ilość CFU/mL będzie wyświetlona i zapisana w pamięci z datą/czasem . Więcej informacji znajduje się w instrukcji obsługi czytnika Peel Plate Reader.

Zobacz inne wpisy

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej
Czym są i czemu służą testy ATP?

Czym są i czemu służą testy ATP?

Testy ATP to szybki sposób na ocenę czystości badanego materiału. Wykorzystuje się je w wielu branżach, w tym np. w przetwórstwie mleczarskim. Co warto wiedzieć o takich badaniach? W niniejszym artykule przyjrzymy się ich przebiegowi oraz szerokim zastosowaniom. Testy...

czytaj dalej
Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Przez wieki mleko stanowiło cenione źródło ważnych składników odżywczych. Zapewnienie jego bezpieczeństwa jest niezwykle istotne. Pozostałości antybiotyków w mleku mogą przyczyniać się do rozwijania oporności bakterii chorobotwórczych na antybiotyki oraz...

czytaj dalej