Home 5 Newsy 5 Najważniejsze składniki mleka

Najważniejsze składniki mleka

Najważniejsze składniki

Na temat mleka istnieje wiele mitów. Jedni naukowcy twierdzą, że mleko należy spożywać codziennie, inni, że dorosłym ono nie służy. Czym się kierować szukając odpowiedzi, co jest prawdą, a co nią nie jest? Warto uwzględnić najnowszą piramidę żywienia powstałą z inicjatywy Instytutu Żywności i żywienia. Przedstawia ona opis proporcji żywności niezbędnej do prawidłowego i kompleksowego dbania o organizm człowieka.

Mleko według Piramidy żywienia

Jednym spośród wymienianych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jest mleko i przetwory mleczne. Codziennie zaleca się picie nawet do dwóch szklanek mleka lub spożywania produktów mleko pochodnych, będących rezultatem ich fermentacji, jak kefiry, jogurty i sery. Powodem uwzględnienia tej grupy produktów spożywczych w codziennej diecie, są liczne walory odżywcze mleka, do których można zaliczyć witaminy, pierwiastki mineralne i wiele innych, których zalety postaramy się przedstawić poniżej.

Jakie składniki odżywcze zawiera mleko?

Głównymi składnikami mleka oprócz tłuszczu i laktozy jest także białko, które w postaci kazeiny przyczynia się do syntezy hemoglobiny oraz białek w osoczu krwi. Warto podkreślić, że w jednym litrze mleka można znaleźć aż do 30 g białka, z czego około 80% przypada na kazeinę, czyli białka mleka o największym znaczeniu budulcowym dla organizmu.  Kolejnym ważnym dla organizmu człowieka składnikiem zawartym w mleku jest magnez i potas. Magnez jest pierwiastkiem alkalicznym, który ma znaczący wpływ na przebieg licznych procesów zachodzących w komórce, takich jak synteza DNA, synteza białka. Jest istotny także ze względu na blisko 300 reakcji enzymatycznych, w których bierze udział. Są to reakcje hormonalne i metabolizm energetyczny. Niedobór tego pierwiastka u osób dorosłych jest szczególnie dotkliwy, powoduje bowiem pojawić się mogą zawroty głowy, bezsenność, apatia, depresja oraz stany lękowe. Potas jest pierwiastkiem odpowiedzialnym za przekazywanie przez komórki impulsów elektrycznych, pomaga w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi i napięcia mięśni. Często wymienianym składnikiem mleka jest wapń biorący udział w budowie kości i zębów oraz licznych procesach metabolicznych, do których można zaliczyć między innymi: procesy kurczliwości mięśni, budowę hormonów i przewodnictwo bodźców nerwowych. Aby wapń się mógł prawidłowo wchłaniać niezbędna jest też obecność witaminy D, którą również znajdziemy w mleku, która uczestniczy w syntezie hormonu wspomagającego wchłanianie jonów wapnia. W mleku znajdziemy także witaminy z grupy B, odpowiedzialne za odporność organizmu, wpływające na skórę, przewód pokarmowy i układ nerwowy. Dodatkowo łagodzących stany zapalne i poprawiających wzrost i kondycję włosów i paznokci oraz spowalniających procesy starzenia się skóry. Występująca w mleku witamina K bierze udział w krzepnięciu krwi, a witamina A poprawia pole widzenia oddziaływając na pręciki oka. Jako ostatnią wymienić należy witaminę E, zapobiegającą problemom z krążeniem i działającą przeciwutleniającą.

Zobacz inne wpisy

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej
Czym są i czemu służą testy ATP?

Czym są i czemu służą testy ATP?

Testy ATP to szybki sposób na ocenę czystości badanego materiału. Wykorzystuje się je w wielu branżach, w tym np. w przetwórstwie mleczarskim. Co warto wiedzieć o takich badaniach? W niniejszym artykule przyjrzymy się ich przebiegowi oraz szerokim zastosowaniom. Testy...

czytaj dalej
Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Przez wieki mleko stanowiło cenione źródło ważnych składników odżywczych. Zapewnienie jego bezpieczeństwa jest niezwykle istotne. Pozostałości antybiotyków w mleku mogą przyczyniać się do rozwijania oporności bakterii chorobotwórczych na antybiotyki oraz...

czytaj dalej