Home 5 Newsy 5 Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Sery stanowią ważny element codziennej diety. W sklepach dostępne są ich różnorodne rodzaje, które cechują się odmiennym smakiem, kolorem i konsystencją. Występujące tu różnice wynikają z odmiennych procesów wytwórczych, a także stosowania wyselekcjonowanych bakterii – szczepionek do sera. Jaka jest ich rola?

Charakterystyka szczepionek do sera

Właściwie dobrane bakterie pozwalają na uzyskanie wyjątkowego sera żółtego, białego i jogurtu. Szczepionki te różnią się m.in. temperaturą aktywacji, sposobem działania i czasem aplikacji. Bez nich nie byłoby możliwe wyprodukowanie produktów o pożądanym smaku i aromacie. Dzięki ich zastosowaniu nie rozwijają się niechciane drobnoustroje, a ser ma wszelkie oczekiwane cechy. Dobrej jakości mleko nie wystarczy, by powstały charakterystyczne dziurki i wyjątkowy zapach.

Szczepionki do sera wpływają na formowanie się skrzepu, który poddawany jest obróbce termicznej. Dzięki nim można uformować i sprasować ser w pożądany sposób. Odmienne rodzaje szczepów bakterii stosuje się podczas wytwarzania ricotty, popularnej goudy czy delikatnej mozzarelli.

Rodzaje szczepionek do sera

Wśród najpopularniejszych szczepionek do sera wyróżnia się szczepionki mezofile, które są stosowane w temperaturze wynoszącej co najwyżej 38°C. Znajdują one zastosowanie w produkcji serów świeżych, półtwardych oraz pleśniowych. Z kolei szczepionki termofilne stosuje się w procesach wytwórczych wymagających temperatury z zakresu od 40 do 60°C. Dzięki nim powstają sery typu twarogowego i mozzarella.

Ważną grupę szczepionek stanowią tzw. startery do mleka. Są to żywe kultury bakterii, które odpowiadają za smak sera. Po ich dodaniu zostawia się mleko na około godzinę, by korzystne drobnoustroje mogły się namnożyć. Dodana później podpuszczka zapewni właściwą konsystencję.

Zobacz inne wpisy

Jak powstaje ricotta?

Jak powstaje ricotta?

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, który swoją historię powstania wywodzi z Włoch. Zgodnie z prawnymi przepisami ricotta, powszechnie nazywana serem, serem wcale nie jest. Jest ona produktem pochodnym z serwatki, z której powstaje podczas produkcji różnych...

czytaj dalej
Jakie probiotyki dodaje się do mleka?

Jakie probiotyki dodaje się do mleka?

O cennych właściwościach mleka nie trzeba zbyt wiele mówić. Chyba każdy wie, jak wiele dostarcza wartości odżywczych. Zdaje się, że szczególną rolę odgrywają probiotyki. Czym są probiotyki? Najprościej mówiąc, probiotyki to żywe kultury bakterii, które mają korzystny...

czytaj dalej