Wszyscy zdajemy sobie doskonale sprawę z tego, jak ważne jest dla naszego zdrowia jedzenie produktów spożywczych zawierających w sobie cenne witaminy i mikroelementy. To dlatego do naszej codziennej diety należy włączać produkty mlekopochodne, które są bogatym źródłem wapnia, wielu witamin i mikroelementów, a także dostarczają naszym organizmom dobrych bakterii, które dbają o poprawne funkcjonowanie flory bakteryjnej znajdującej się w naszych żołądkach. Równie ważnym aspektem zdrowego żywienia jest spożywanie produktów świeżych, których data ważności jeszcze nie upłynęła, a co za tym idzie, nie są zepsute. Wchodząc do sklepów spożywczych, może nas dziwić fakt, że produkty powstające z mleka mają stosunkowo długie terminy przydatności. Jak jest to możliwe, skoro mleko psuje się dość szybko?
Czym jest bioprotekcja mleka?
Bioprotekcja sera, mleka i innych produktów wytwarzanych z mleka to proces polegający na dodawaniu do nich naturalnie występujących bakterii. Dzięki takiemu postępowaniu sprawiamy, że żywność jest przed długi okres czasu chroniona przed zepsuciem. Działanie odpowiednio wyselekcjonowanych szczepów bakterii dodawanych do tych produktów polega na skutecznym hamowaniu wzrostu drożdży, pleśni oraz szkodliwych bakterii. Najlepsze szczepionki ochronne są odporne na niskie pH i wysoką temperaturę, dlatego można je dodawać nawet do wody, która jest zalewą do mozzarelli. W ten sposób produkty oferowane nam w sklepach mogą mieć stosunkowo długie terminy przydatności do spożycia. Jest to w pełni naturalne rozwiązanie, które jest doskonałą alternatywą dla konserwowania żywności przy użyciu sztucznych dodatków. Taka technika nie jest w naszym świecie niczym nowym, ponieważ ludzie stosowali ją od wieków do przetwarzania oraz konserwacji jedzenia.
Jakie są zalety stosowania bioprotekcji produktów?
Oczywistą zaletą bioprotekcji jest przedłużenie trwałości i zwiększenie bezpieczeństwa produktów mlecznych. Dzięki zastosowaniu tej metody możemy kupić w sklepie ser żółty czy twaróg, który nie musi być zjedzony w ciągu 2 albo 3 dni. Bioprotekcja ma jednak jeszcze inne atuty, między innymi wpływa pozytywnie na walory smakowe żywności oraz poprawia jej wartości odżywcze.