Home 5 Newsy 5 Kiedy stosuje się PEEL PLATE TEST i co wykazuje?

Kiedy stosuje się PEEL PLATE TEST i co wykazuje?

testy

Aby mleko zostało dopuszczone do sprzedaży, musi spełniać szereg norm jakościowych. Dla konsumentów znaczenie ma przede wszystkim smak produktu i jego trwałość. Hodowcy bydła i producenci przetworów mlecznych, doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak istotne znaczenie ma czystość mleka. Istnieje wiele metod przydatnych podczas określania czy mleko jest czyste. Jedną z nich są testy Peel Plate.

Czym jest test Peel Plate?

Peel Plate to uproszczone testy bakteryjne. Wykorzystują metody hodowli w celu wykrywania mikroorganizmów. W ten sposób możliwe jest sprawdzenie ilości bakterii w mleku. Dzięki testom Peel Plate mamy pewność, że mleko nadaje się do spożycia. Nie wszystkie bakterie występujące w mleku są szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Kluczowe znaczenie ma jego skład i proporcja składników odżywczych. Z tego względu mleko w zakładach jest regularnie sprawdzane i poddawane testom.

Testy Peel Plate są przeznaczone dla laboratoriów mikrobiologicznych. Z powodzeniem mogą być stosowane również przez rolników, przetwórstwa mleczne oraz w celu sprawdzenia czystości wody. Wykonanie testu Peel Plate dostarcza szczegółowych danych na temat badanego produktu lub środowiska. W Tomlab oferujemy szeroką gamę testów dla branży mleczarskiej. Zajmujemy się również szczegółową analizą czystości mleka UHT.

Rodzaje i zastosowanie testów Peel Plate

Wyszczególniamy dwa rodzaje testów Peel Plate: EC i AC. Pierwszy z nich wykrywa ilość bakterii E.coli w badanych produktach. Test Peel Plate jest prosty do interpretacji i nie wymaga dodatkowego potwierdzenia. Wszelkie coliformy na płytce testu wytworzą kolonie czerwone, natomiast bakterie E.coli wytworzą kolonie w kolorze niebieskim lub purpurowym.

Test Peel Plate AC sprawdza obecność bakterii tlenowych. Dzięki niemu możliwe jest wykrycie i oznaczenie liczby tych bakterii. Test nadaje się do sprawdzania produktów spożywczych, w tym do mleka.

Test Peel Plate AC używany jest również w przypadku:

  • stałych produktów mlecznych,
  • jajek w stanie płynnym,
  • mięsa mielonego,
  • wymazów z tuszy,
  • wymazów środowiskowych.

Zobacz inne wpisy

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Sery stanowią ważny element codziennej diety. W sklepach dostępne są ich różnorodne rodzaje, które cechują się odmiennym smakiem, kolorem i konsystencją. Występujące tu różnice wynikają z odmiennych procesów wytwórczych, a także stosowania wyselekcjonowanych bakterii...

czytaj dalej
Jak powstaje ricotta?

Jak powstaje ricotta?

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, który swoją historię powstania wywodzi z Włoch. Zgodnie z prawnymi przepisami ricotta, powszechnie nazywana serem, serem wcale nie jest. Jest ona produktem pochodnym z serwatki, z której powstaje podczas produkcji różnych...

czytaj dalej