Home 5 Newsy 5 Jakimi testami określa się ogólną ilość bakterii w mleku?

Jakimi testami określa się ogólną ilość bakterii w mleku?

test mleka

Aby mleko było bezpieczne i zdrowe, musi mieć odpowiednią jakość higieniczną. Jego skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne oraz ilość bakterii, które się w nim znajdują, decydują o technologicznej przydatności tego produktu.

Co wpływa na jakość mleka?

Najważniejsza jest jakość mikrobiologiczna mleka określana przez liczbę i skład drobnoustrojów saprofitycznych oraz chorobotwórczych razem z ich metabolitami i toksynami. To właśnie ilość i rodzaj bakterii znajdujących się w mleku jest podstawowym warunkiem, który wpływa na skuteczność zabiegów zabezpieczających i nadających trwałość produktom mleczarskim.

Skąd biorą się bakterie w mleku?

Bakterie przedostają się do mleka z kanałów strzykowych wymienia krowy, a także ze środowiska zewnętrznego. Nie wszystkie obecne w mleku bakterie są złe, niektóre szczepy wpływają korzystnie na organizm ludzki, a nawet polepszają walory smakowe i zapach nabiału. Bakterie dostające się do mleka z wymienia krowy w większości nie wpływają negatywnie na jakość i trwałość produktu, jednak bakterie przedostające się do niego ze środowiska zewnętrznego mogą mieć na nie niekorzystny wpływ i być szkodliwe dla ludzi.

Skład mleka może też zmienić się na drodze pomiędzy dojarnią a mleczarnią. Jest on uzależniony od warunków jego przechowywania oraz transportu. Istotny jest tutaj np. czas przechowywania chłodniczego i jego temperatura.

Jak bada się ilość bakterii w mleku?

Ilość bakterii w mleku można zbadać, posługując się testami na ogólną ich ilość w tym produkcie. Dzięki tym prostym badaniom można przeprowadzić szczegółową analizę mleka i sprawdzić jego czystość, wykrywając wszelkie szkodliwe dla zdrowia konsumentów drobnoustroje (np. bakterie E. Coli, Coliformy czy bakterie tlenowe). Próbkę mleka nanosi się na specjalne podłoże, na którym spędza ono 24 lub 48 godzin. Po tym czasie uzyskuje się łatwy do interpretacji obraz, na którym wyraźnie widać obecność różnych bakterii oraz ich ilość.

Zobacz inne wpisy

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej
Czym są i czemu służą testy ATP?

Czym są i czemu służą testy ATP?

Testy ATP to szybki sposób na ocenę czystości badanego materiału. Wykorzystuje się je w wielu branżach, w tym np. w przetwórstwie mleczarskim. Co warto wiedzieć o takich badaniach? W niniejszym artykule przyjrzymy się ich przebiegowi oraz szerokim zastosowaniom. Testy...

czytaj dalej
Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Przez wieki mleko stanowiło cenione źródło ważnych składników odżywczych. Zapewnienie jego bezpieczeństwa jest niezwykle istotne. Pozostałości antybiotyków w mleku mogą przyczyniać się do rozwijania oporności bakterii chorobotwórczych na antybiotyki oraz...

czytaj dalej