Home 5 Newsy 5 Jakie zadania spełniają powłoki serowarskie?

Jakie zadania spełniają powłoki serowarskie?

mężczyzna trzymający ser na dłoni

Sery to jedne z ulubionych produktów Polaków. Na rynku dostępnych jest tak wiele ich rodzajów, że każdy możne z łatwością znaleźć swój ulubiony. Zanim jednak będzie można je nabyć, muszą one przejść przez proces produkcji. Zupełnie niezbędnym elementem w tym przedsięwzięciu są tzw. powłoki serowarskie. Czy wiesz, jakie zadania spełniają? Sprawdź!

Do czego służą powłoki serowarskie?

Najprościej mówiąc, powłoki serowarskie służą do pakowania sera. Nie chodzi tu jednak o przygotowanie produktu do sprzedaży. Nie jest to bowiem opakowanie w powszechnym tego słowa znaczeniu. Powłoki serowarskie stanowią niejako płaszcz ochronny, który zapobiega utracie wilgoci oraz negatywnemu wpływowi mikroflory na ser. Słowem, to zabezpieczenie przed psuciem się wyrobu na skutek czynników zewnętrznych.

Powłoki do sera pełnią także funkcję typowo zabezpieczającą.  Chronią one produkt przed zniszczeniami o charakterze mechanicznym, tj. przed pęknięciami czy wgłębieniami. Dzięki temu ser jest odpowiednio przygotowany do transportu. Jest to o tyle istotne, że nałożenie powłoki eliminuje konieczność tworzenia wyrobu ze skórką.

Warto zaznaczyć, że powłoki serowarskie pełnią także funkcję estetyczną. Ich zaaplikowanie powoduje bowiem, że ser staje się połyskujący, a w konsekwencji prezentuje się o wiele atrakcyjniej. Bez wątpienia wpływa to na odbiór konsumentów oraz poziom sprzedaży. Estetyczne produkty są bowiem chętniej wybierane przez klientów sklepów spożywczych.

Jakie są rodzaje powłok do sera?

Wyróżniamy przede wszystkim powłoki do sera twardego oraz do półtwardego. Co istotne, są one dostępne w rozmaitych wersjach kolorystycznych, dzięki czemu każdy producent może wybrać pożądaną wersję. Jeżeli chcesz zaopatrzyć się w wysokiej jakości powłoki serowarskie, zapraszamy do

Zobacz inne wpisy

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej
Czym są i czemu służą testy ATP?

Czym są i czemu służą testy ATP?

Testy ATP to szybki sposób na ocenę czystości badanego materiału. Wykorzystuje się je w wielu branżach, w tym np. w przetwórstwie mleczarskim. Co warto wiedzieć o takich badaniach? W niniejszym artykule przyjrzymy się ich przebiegowi oraz szerokim zastosowaniom. Testy...

czytaj dalej
Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Przez wieki mleko stanowiło cenione źródło ważnych składników odżywczych. Zapewnienie jego bezpieczeństwa jest niezwykle istotne. Pozostałości antybiotyków w mleku mogą przyczyniać się do rozwijania oporności bakterii chorobotwórczych na antybiotyki oraz...

czytaj dalej