Home 5 Newsy 5 Jakie zadania spełniają powłoki serowarskie?

Jakie zadania spełniają powłoki serowarskie?

mężczyzna trzymający ser na dłoni

Sery to jedne z ulubionych produktów Polaków. Na rynku dostępnych jest tak wiele ich rodzajów, że każdy możne z łatwością znaleźć swój ulubiony. Zanim jednak będzie można je nabyć, muszą one przejść przez proces produkcji. Zupełnie niezbędnym elementem w tym przedsięwzięciu są tzw. powłoki serowarskie. Czy wiesz, jakie zadania spełniają? Sprawdź!

Do czego służą powłoki serowarskie?

Najprościej mówiąc, powłoki serowarskie służą do pakowania sera. Nie chodzi tu jednak o przygotowanie produktu do sprzedaży. Nie jest to bowiem opakowanie w powszechnym tego słowa znaczeniu. Powłoki serowarskie stanowią niejako płaszcz ochronny, który zapobiega utracie wilgoci oraz negatywnemu wpływowi mikroflory na ser. Słowem, to zabezpieczenie przed psuciem się wyrobu na skutek czynników zewnętrznych.

Powłoki do sera pełnią także funkcję typowo zabezpieczającą.  Chronią one produkt przed zniszczeniami o charakterze mechanicznym, tj. przed pęknięciami czy wgłębieniami. Dzięki temu ser jest odpowiednio przygotowany do transportu. Jest to o tyle istotne, że nałożenie powłoki eliminuje konieczność tworzenia wyrobu ze skórką.

Warto zaznaczyć, że powłoki serowarskie pełnią także funkcję estetyczną. Ich zaaplikowanie powoduje bowiem, że ser staje się połyskujący, a w konsekwencji prezentuje się o wiele atrakcyjniej. Bez wątpienia wpływa to na odbiór konsumentów oraz poziom sprzedaży. Estetyczne produkty są bowiem chętniej wybierane przez klientów sklepów spożywczych.

Jakie są rodzaje powłok do sera?

Wyróżniamy przede wszystkim powłoki do sera twardego oraz do półtwardego. Co istotne, są one dostępne w rozmaitych wersjach kolorystycznych, dzięki czemu każdy producent może wybrać pożądaną wersję. Jeżeli chcesz zaopatrzyć się w wysokiej jakości powłoki serowarskie, zapraszamy do

Zobacz inne wpisy

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Sery stanowią ważny element codziennej diety. W sklepach dostępne są ich różnorodne rodzaje, które cechują się odmiennym smakiem, kolorem i konsystencją. Występujące tu różnice wynikają z odmiennych procesów wytwórczych, a także stosowania wyselekcjonowanych bakterii...

czytaj dalej
Jak powstaje ricotta?

Jak powstaje ricotta?

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, który swoją historię powstania wywodzi z Włoch. Zgodnie z prawnymi przepisami ricotta, powszechnie nazywana serem, serem wcale nie jest. Jest ona produktem pochodnym z serwatki, z której powstaje podczas produkcji różnych...

czytaj dalej