Większość z nas nie wyobraża sobie codziennej diety bez mleka. Lubimy pijać je samodzielnie, a także przygotowywać różnorodne posiłki, których jest niezbędnym składnikiem. Niewiele osób bierze jednak pod uwagę to, po jaki produkt w ogóle sięga. Czy wiesz, jakie parametry świadczą o tym, że mleko jest zdrowe?
Kiedy można uznać, że dane mleko jest zdrowe?
Co do zasady, mleko krowie samo w sobie należy uznać za zdrowe. Zawiera ono bowiem mnóstwo cennych składników odżywczych, jak np. wapń, witaminy A, B i E. Oznacza to, że wspiera prawidłowy wzrost kości, co jest szczególnie ważne w przypadku dzieci, a także wpływa korzystnie na wygląd skóry. Nie oznacza to jednak, że dosłownie każdy produkt będzie tak samo zbawienny dla naszego zdrowia.
Najprościej mówiąc, dobre mleko ma świetną jakość, którą sprawdza się poprzez m.in.:
- analizator mleka (np. system novaLUM) – umożliwia zapoznanie się z jakością produktu oraz wykrycie potencjalnego skażenia,
- test na ogólną ilość bakterii w mleku – badanie wykrywa obecność zarówno tych dobrych, jak i złych drobnoustrojów; należy nadmienić, że im więcej pożądanych bakterii, tym lepsze walory smakowe oraz zdrowotne mleka.
Biorąc pod uwagę powyższe, należy stwierdzić, że zdrowe mleko posiada dobrą jakość, jest pozbawione skażeń i jednocześnie zawiera odpowiednią ilość dobrych bakterii. Wówczas można mieć pewność, że produkt jest w pełni bezpieczny, a jednocześnie zachował wszelkie pożądane wartości odżywcze. Jeżeli chcesz wykonać testy mleka, zapraszamy Cię do zapoznania się z naszą ofertą.
Czy dla każdego mleko jest zdrowe?
Niestety, ale mleko nie dla wszystkich jest zdrowe. Nawet jeżeli dany produkt przejdzie pozytywnie wspomniane badania, nie oznacza to, że będzie miał pozytywny wpływ na zdrowie każdej osoby. Należy pamiętać, że niektórzy borykają się np. z nietolerancją laktozy, która zawarta jest w mleku. Inni zaś mogą mierzyć się z uczuleniem na nabiał. Wówczas mleko powinno być całkowicie wyeliminowane z diety.