Home 5 Newsy 5 Jakie kultury bakterii znajdują się w jogurtach i kefirach?

Jakie kultury bakterii znajdują się w jogurtach i kefirach?

kefir

Jogurt i kefir to napoje, które powstają z mleka, a ich regularne picie sprawia, że dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednią ilość wapnia, a także dobroczynną florę bakteryjną, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu trawiennego, odpornościowego oraz właściwą perystaltykę jelit. Wpływ mikroflory na nasze zdrowie jest ciągle badany, ale nie od dziś wiadomo, że wszelkie zaburzenia flory bakteryjnej w jelitach są powodem powstawania albo pogłębiania się wielu chorób, w tym schorzeń autoimmunologicznych oraz otyłości. Dopiero nieco ponad 100 lat temu naukowcy odkryli, że nie wszystkie szczepy bakteryjne są szkodliwe dla naszego zdrowia, dzięki czemu można było logicznie wytłumaczyć znany od wieków dobroczynny wpływ fermentowanego mleka i innych produktów na nim opartych na ludzkie zdrowie.

Jakie bakterie występują w jogurtach i kefirach?

Jogurt i kefir powstaje przez zaszczepienie mleka odpowiednimi kulturami bakterii. Do najważniejszych bakterii występujących w tych produktach należą: pałeczki kwasu mlekowego (lactobacillus). Ich działanie polega na wspomaganiu procesów fermentacji mleka. Pomagają także rozłożyć laktozę zawartą w mleku. Dzięki ich działalności jogurty i kefiry są łatwiej trawione przez ludzi, którzy mają problem z tolerancją laktozy.

Jaki wpływ na nasze organizmy mają pałeczki kwasu mlekowego?

Pałeczki kwasu mlekowego występują naturalnie w jelicie grubym, drogach płciowo-moczowych oraz w jamie ustnej. W układzie pokarmowym są odpowiedzialne za wytwarzanie środowiska zasadowego, które jest niezbędne, aby mogły być niszczone szkodliwe dla naszego zdrowia zarazki. Ich dobroczynne działanie polega także na tym, że pomagają naszemu organizmowi wchłaniać wapń i fosfor. Oprócz tego ich obecność w jelitach sprawia, że dokonywana jest biosynteza witamin, a część składników pokarmowych, które nie zostały poddane działaniu enzymów przewodu pokarmowego, jest degradowana. Regularne picie kefirów i jogurtów poprawia naszą kondycję zdrowotną i chroni nas przed zagrożeniem ze strony chorobotwórczych bakterii.

 

 

Zobacz inne wpisy

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej
Czym są i czemu służą testy ATP?

Czym są i czemu służą testy ATP?

Testy ATP to szybki sposób na ocenę czystości badanego materiału. Wykorzystuje się je w wielu branżach, w tym np. w przetwórstwie mleczarskim. Co warto wiedzieć o takich badaniach? W niniejszym artykule przyjrzymy się ich przebiegowi oraz szerokim zastosowaniom. Testy...

czytaj dalej
Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Przez wieki mleko stanowiło cenione źródło ważnych składników odżywczych. Zapewnienie jego bezpieczeństwa jest niezwykle istotne. Pozostałości antybiotyków w mleku mogą przyczyniać się do rozwijania oporności bakterii chorobotwórczych na antybiotyki oraz...

czytaj dalej