Home 5 Newsy 5 Jakich rodzajów kultur bakterii używa się do produkcji kefirów i jogurtów?

Jakich rodzajów kultur bakterii używa się do produkcji kefirów i jogurtów?

jogurt

Kefir i jogurt cieszą się popularnością od wielu lat. Warto je spożywać z uwagi na wiele korzyści zdrowotnych. Są one produkowane w procesie fermentacji, z wykorzystaniem wyselekcjonowanych bakterii. Poszczególne ich kultury mogą się różnić w zależności od rodzaju wytwarzanego produktu. Jakie rodzaje bakterii są najbardziej popularne?

Rodzaje bakterii używanych w produkcji kefiru i jogurtu

Kefir jest tradycyjnie produkowany dzięki bakteriom:

  • Lactobacillus,
  • Streptococcus,
  • Leuconostoc,
  • Acetobacter.

Ważny jest również udział drożdży. Bakterie te przyczyniają się do wytworzenia kwasu mlekowego, który nadaje kefirowi ostry smak i gęstą konsystencję. Z kolei jogurt produkowany jest dzięki dwóm rodzajom bakterii: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Kultury bakterii do jogurtu umożliwiają wytworzenie kwasu mlekowego, który nadaje jogurtowi charakterystyczny, lekko cierpki smak i odpowiednią gęstość.

Proces produkcji tych napojów rozpoczyna się podgrzaniem mleka do odpowiedniej temperatury. Skutkiem tego jest zlikwidowanie szkodliwych bakterii. Na kolejnym mleko schładza się i dodaje pożądane kultury bakterii. Mieszanka jest następnie inkubowana przez kilka godzin, aż osiągnie pożądaną konsystencję.

Potencjalne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania kefiru i jogurtu

Zarówno kefir, jak i jogurt są bogatym źródłem probiotyków, czyli pożytecznych bakterii, które mogą pomóc w utrzymaniu układu pokarmowego w równowadze. Spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki może pomóc zmniejszyć stan zapalny w jelitach, poprawić trawienie, wzmocnić odporność, a nawet zmniejszyć objawy niektórych chorób, takich jak zespół jelita drażliwego. Spożywanie kefiru lub jogurtu może pomóc w poprawie wyglądu skóry dzięki działaniu przeciwzapalnemu.

Zobacz inne wpisy

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Sery stanowią ważny element codziennej diety. W sklepach dostępne są ich różnorodne rodzaje, które cechują się odmiennym smakiem, kolorem i konsystencją. Występujące tu różnice wynikają z odmiennych procesów wytwórczych, a także stosowania wyselekcjonowanych bakterii...

czytaj dalej
Jak powstaje ricotta?

Jak powstaje ricotta?

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, który swoją historię powstania wywodzi z Włoch. Zgodnie z prawnymi przepisami ricotta, powszechnie nazywana serem, serem wcale nie jest. Jest ona produktem pochodnym z serwatki, z której powstaje podczas produkcji różnych...

czytaj dalej
Jakie probiotyki dodaje się do mleka?

Jakie probiotyki dodaje się do mleka?

O cennych właściwościach mleka nie trzeba zbyt wiele mówić. Chyba każdy wie, jak wiele dostarcza wartości odżywczych. Zdaje się, że szczególną rolę odgrywają probiotyki. Czym są probiotyki? Najprościej mówiąc, probiotyki to żywe kultury bakterii, które mają korzystny...

czytaj dalej