Home 5 Newsy 5 Jakich rodzajów kultur bakterii używa się do produkcji kefirów i jogurtów?

Jakich rodzajów kultur bakterii używa się do produkcji kefirów i jogurtów?

jogurt

Kefir i jogurt cieszą się popularnością od wielu lat. Warto je spożywać z uwagi na wiele korzyści zdrowotnych. Są one produkowane w procesie fermentacji, z wykorzystaniem wyselekcjonowanych bakterii. Poszczególne ich kultury mogą się różnić w zależności od rodzaju wytwarzanego produktu. Jakie rodzaje bakterii są najbardziej popularne?

Rodzaje bakterii używanych w produkcji kefiru i jogurtu

Kefir jest tradycyjnie produkowany dzięki bakteriom:

  • Lactobacillus,
  • Streptococcus,
  • Leuconostoc,
  • Acetobacter.

Ważny jest również udział drożdży. Bakterie te przyczyniają się do wytworzenia kwasu mlekowego, który nadaje kefirowi ostry smak i gęstą konsystencję. Z kolei jogurt produkowany jest dzięki dwóm rodzajom bakterii: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Kultury bakterii do jogurtu umożliwiają wytworzenie kwasu mlekowego, który nadaje jogurtowi charakterystyczny, lekko cierpki smak i odpowiednią gęstość.

Proces produkcji tych napojów rozpoczyna się podgrzaniem mleka do odpowiedniej temperatury. Skutkiem tego jest zlikwidowanie szkodliwych bakterii. Na kolejnym mleko schładza się i dodaje pożądane kultury bakterii. Mieszanka jest następnie inkubowana przez kilka godzin, aż osiągnie pożądaną konsystencję.

Potencjalne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania kefiru i jogurtu

Zarówno kefir, jak i jogurt są bogatym źródłem probiotyków, czyli pożytecznych bakterii, które mogą pomóc w utrzymaniu układu pokarmowego w równowadze. Spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki może pomóc zmniejszyć stan zapalny w jelitach, poprawić trawienie, wzmocnić odporność, a nawet zmniejszyć objawy niektórych chorób, takich jak zespół jelita drażliwego. Spożywanie kefiru lub jogurtu może pomóc w poprawie wyglądu skóry dzięki działaniu przeciwzapalnemu.

Zobacz inne wpisy

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Charm Test to rewolucyjne narzędzie, które może znacząco wpłynąć na jakość i bezpieczeństwo produktów mleczarskich oraz obniżyć koszty operacyjne w branży. Czym dokładnie jest i w jakich przypadkach znajduje zastosowanie? Na te pytania odpowiadamy w niniejszym wpisie....

czytaj dalej
Jak zadbać o czystość wody?

Jak zadbać o czystość wody?

Woda to jeden z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Jej czystość ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak zadbać o jej jakość oraz jakie testy można wykonać, aby upewnić się, co można znaleźć w jej składzie....

czytaj dalej
Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej