Home 5 Newsy 5 Jakich rodzajów kultur bakterii używa się do produkcji kefirów i jogurtów?

Jakich rodzajów kultur bakterii używa się do produkcji kefirów i jogurtów?

jogurt

Kefir i jogurt cieszą się popularnością od wielu lat. Warto je spożywać z uwagi na wiele korzyści zdrowotnych. Są one produkowane w procesie fermentacji, z wykorzystaniem wyselekcjonowanych bakterii. Poszczególne ich kultury mogą się różnić w zależności od rodzaju wytwarzanego produktu. Jakie rodzaje bakterii są najbardziej popularne?

Rodzaje bakterii używanych w produkcji kefiru i jogurtu

Kefir jest tradycyjnie produkowany dzięki bakteriom:

  • Lactobacillus,
  • Streptococcus,
  • Leuconostoc,
  • Acetobacter.

Ważny jest również udział drożdży. Bakterie te przyczyniają się do wytworzenia kwasu mlekowego, który nadaje kefirowi ostry smak i gęstą konsystencję. Z kolei jogurt produkowany jest dzięki dwóm rodzajom bakterii: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Kultury bakterii do jogurtu umożliwiają wytworzenie kwasu mlekowego, który nadaje jogurtowi charakterystyczny, lekko cierpki smak i odpowiednią gęstość.

Proces produkcji tych napojów rozpoczyna się podgrzaniem mleka do odpowiedniej temperatury. Skutkiem tego jest zlikwidowanie szkodliwych bakterii. Na kolejnym mleko schładza się i dodaje pożądane kultury bakterii. Mieszanka jest następnie inkubowana przez kilka godzin, aż osiągnie pożądaną konsystencję.

Potencjalne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania kefiru i jogurtu

Zarówno kefir, jak i jogurt są bogatym źródłem probiotyków, czyli pożytecznych bakterii, które mogą pomóc w utrzymaniu układu pokarmowego w równowadze. Spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki może pomóc zmniejszyć stan zapalny w jelitach, poprawić trawienie, wzmocnić odporność, a nawet zmniejszyć objawy niektórych chorób, takich jak zespół jelita drażliwego. Spożywanie kefiru lub jogurtu może pomóc w poprawie wyglądu skóry dzięki działaniu przeciwzapalnemu.

Zobacz inne wpisy

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej
Czym są i czemu służą testy ATP?

Czym są i czemu służą testy ATP?

Testy ATP to szybki sposób na ocenę czystości badanego materiału. Wykorzystuje się je w wielu branżach, w tym np. w przetwórstwie mleczarskim. Co warto wiedzieć o takich badaniach? W niniejszym artykule przyjrzymy się ich przebiegowi oraz szerokim zastosowaniom. Testy...

czytaj dalej
Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Wykrywanie pozostałości antybiotyków w mleku

Przez wieki mleko stanowiło cenione źródło ważnych składników odżywczych. Zapewnienie jego bezpieczeństwa jest niezwykle istotne. Pozostałości antybiotyków w mleku mogą przyczyniać się do rozwijania oporności bakterii chorobotwórczych na antybiotyki oraz...

czytaj dalej