Kefir i jogurt cieszą się popularnością od wielu lat. Warto je spożywać z uwagi na wiele korzyści zdrowotnych. Są one produkowane w procesie fermentacji, z wykorzystaniem wyselekcjonowanych bakterii. Poszczególne ich kultury mogą się różnić w zależności od rodzaju wytwarzanego produktu. Jakie rodzaje bakterii są najbardziej popularne?
Rodzaje bakterii używanych w produkcji kefiru i jogurtu
Kefir jest tradycyjnie produkowany dzięki bakteriom:
- Lactobacillus,
- Streptococcus,
- Leuconostoc,
- Acetobacter.
Ważny jest również udział drożdży. Bakterie te przyczyniają się do wytworzenia kwasu mlekowego, który nadaje kefirowi ostry smak i gęstą konsystencję. Z kolei jogurt produkowany jest dzięki dwóm rodzajom bakterii: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Kultury bakterii do jogurtu umożliwiają wytworzenie kwasu mlekowego, który nadaje jogurtowi charakterystyczny, lekko cierpki smak i odpowiednią gęstość.
Proces produkcji tych napojów rozpoczyna się podgrzaniem mleka do odpowiedniej temperatury. Skutkiem tego jest zlikwidowanie szkodliwych bakterii. Na kolejnym mleko schładza się i dodaje pożądane kultury bakterii. Mieszanka jest następnie inkubowana przez kilka godzin, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
Potencjalne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania kefiru i jogurtu
Zarówno kefir, jak i jogurt są bogatym źródłem probiotyków, czyli pożytecznych bakterii, które mogą pomóc w utrzymaniu układu pokarmowego w równowadze. Spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki może pomóc zmniejszyć stan zapalny w jelitach, poprawić trawienie, wzmocnić odporność, a nawet zmniejszyć objawy niektórych chorób, takich jak zespół jelita drażliwego. Spożywanie kefiru lub jogurtu może pomóc w poprawie wyglądu skóry dzięki działaniu przeciwzapalnemu.