W celu uniknięcia strat oraz zaoszczędzenia nakładów przemysł mleczarski wykorzystuje tak zwane czujniki biologiczne. Przykładem takiej procedury jest poddanie badaniu luminometrycznemu mleka surowego, będącego po obróbce cieplnej lub w trakcie przechowywania, co pozwala na ustalenie ogólnej liczby drobnoustrojów, liczby przetrwalników Bacillus i beztlenowych laseczek przetrwalnikujących, redukujących siarczany i gazotwórczych. Luminometria umożliwia również określenie liczby bakterii ciepłoopornych. Przedstawiamy przebieg badania mleka UHT. Zapraszamy do lektury.
Pomiar rozkładu ATP – krok po kroku
Proces produkcji wyrobów mleczarskich podlega systemowi zarządzania żywnością HACCP, który opiera się między innymi na monitoringu oraz kontroli. Mimo zachowania norm dotyczących szeroko pojętej higieny, warto pamiętać, że mleko nawet poddane obróbce cieplnej, nadal może zawierać pozostałości niekorzystnych mikroorganizmów. Dlatego testy na czystość mleka należy przeprowadzać również na tym etapie produkcji.
W pierwszej kolejności należy dokonać pomiaru czystości mleka jednorazowym testem ATP, aby móc stwierdzić obecność adenozynotrójfosforanów (ATP), należących do mikroorganizmów żywych lub martwych. W tym celu na wacik, znajdujący się na końcu specjalnego patyczka do badania, pobiera się wymaz z urządzenia przetwórczego. Pobrany materiał niezwłocznie umieszcza się w specjalnej tubce. Potem przekręca się górną część tubki i potrząsa. Wówczas uaktywniają się chemiczne reagenty.
W przypadku obecności mikroorganizmów w badanej próbce mleka, nastąpi tak zwany efekt bioluminescencji w czasie rzeczywistym, czyli świecenie żywych organizmów podczas rozkładu ATP. Odczytanie wyniku jest możliwe w ciągu kilku do kilkudziesięciu sekund, na monitorze przenośnego urządzenia o nazwie luminometr. Następnie przenosimy dane z przenośnego analizatora do komputera i porównujemy wyniki na przestrzeni czasu. Dzięki temu możemy uniknąć przestojów w procesie produkcji.
O czym warto pamiętać?
Podczas wykonywania testów należy zadbać o stabilną, pokojową temperaturę otoczenia. Pobrany do analizy materiał można przechowywać wyłącznie w warunkach chłodniczych, maksymalnie do 6h od momentu pobrania.