Działalność związana z przetwórstwem mlecznym i tworzeniem produktów z kategorii nabiału wymaga zachowania wysokich standardów higieny. Praktyka pokazuje, że nawet najmniejsza ilość zanieczyszczeń może bowiem powodować skażenie nie tylko części surowca, ale nawet całej partii produktu. Niedopatrzenie w tej kwestii mogłoby prowadzić do odnotowania przypadków zatrucia pokarmowego, a co za tym idzie do strat finansowych i utraty dobrego imienia firmy. Nic więc dziwnego, że dużą popularnością cieszą się różnego rodzaju testy pozwalające na wczesne wykrycie zagrożenia i dające możliwość wprowadzenia odpowiednich procedur naprawczych. Jednym z takich testów, dedykowanych m.in. do weryfikacji czystości powierzchni produkcyjnych, są testy ATP. Dlaczego cieszą się one tak dużą popularnością? I jak należy je przechowywać? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.
Nowoczesne testy ATP – dlaczego warto?
Testy ATP to testy mikrobiologiczne, bazujące na pobraniu wymazu przy pomocy specjalnego, dołączonego do zestawu patyczka. Dzięki swojej nowoczesnej formie pozwalają na szybkie, ale wiarygodne odczytanie wyniku. Co ważne, można je zastosować na różnego rodzaju powierzchniach, także tych, które są trudnodostępne – patyczki posiadają dodatkowe przedłużenie, które umożliwia badanie. Należy podkreślić, że testy ATP są precyzyjne, proste w użyciu (nie wymagają specjalistycznej wiedzy), wiążą się z relatywnie niskimi kosztami i pozwalają zaoszczędzić czas.
Jak przechowywać testy ATP?
O czym warto jednak pamiętać, żeby testy ATP były wiarygodne i umożliwiały podjęcie ewentualnych działań naprawczych? Przede wszystkim o ich właściwym użyciu i przechowywaniu. Testy ATP, takie jak oferowane przez naszą firmę badania PocketSwab Plus pozwalają wykryć obecność mikroorganizmów jedynie wtedy, gdy są przeprowadzane w bardzo stabilnej temperaturze pokojowej. Należy także pamiętać, że po pobraniu wymazu próbki powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych, przez maksymalnie sześć godzin.
Wspomniane testy PocketSwab Plus posiadają długi termin ważności i występują w postaci niewymagającej przygotowań – są od razu gotowe do użycia. Wyróżniają się także wysoką czułością, a przy tym gwarantują powtarzalność i dokładność wyników. Pozwalają na wczesne wykrywanie zakażenia mleka UHT i podjęcie czynności naprawczych w czasie rzeczywistym. Umożliwiają też prawidłowe wdrożenie HACCP, czyli systemu zarządzania żywnością opartego m.in. na monitorowaniu i kontrolowaniu każdego procesu produkcji wyrobów mlecznych.