Wyrabianie serów to stosunkowo pracochłonny proces, który wymaga nie lada wiedzy i doświadczenia. Każdy z etapów przygotowywania tego produktu ma bowiem bezpośredni wpływ na jego finalną jakość oraz smak. Ważne są nawet takie czynniki jak temperatura czy wilgotność. Zdaje się jednak, że kluczową rolę odgrywa proces nakładania powłoki serowarskiej. Czy wiesz, czym na czym on polega?
Jakie znaczenie mają powłoki do sera?
Na samym wstępie warto wspomnieć, po co w ogóle stosuje się powłoki serowarskie. Najprościej mówiąc, stanowią one zabezpieczenie przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak na przykład drobnoustroje czy wilgoć. Jednocześnie zapobiegają powstawaniu pleśni i grzybów, a także uszkodzeniom typowo mechanicznym. Co istotne, powłoki do sera tworzą na produkcie efektowną, połyskującą warstwę, tym samym zwiększając jego walory estetyczne. Dzięki temu konsumenci chętniej wkładają go do koszyka.
W naszej ofercie znajdziesz wysokiej jakości powłoki serowarskie, dzięki którym skutecznie zabezpieczysz produkt przed przekazaniem go do sprzedaży. Posiadamy wersje do sera twardego i półtwardego w szerokiej gamie kolorystycznej. W razie pytań lub wątpliwości nasi pracownicy pozostają do Twojej dyspozycji.
Jak wygląda proces pakowania sera?
Do nałożenia powłoki serowarskiej niezbędne jest odpowiednie narzędzie. Może to być przykładowo szmatka, gąbka lub pędzel, które ułatwią sprawne aplikowanie emulsji. W pierwszej kolejności należy pokryć boki i szczyt sera, a następnie pozostawić go do wyschnięcia na nie więcej niż dobę. Po tym czasie można odwrócić ser i pokryć emulsją pozostały obszar. Warto podkreślić, że o wyschnięciu świadczy całkowite utwardzenie się pakowanej powierzchni.
Pamiętaj, że podczas nakładania powłoki bardzo ważna jest odpowiednia wentylacja. Przyspieszy ona bowiem proces wysychania emulsji. Naturalnie równie istotne jest czyste otoczenie, które zapewni higieniczne warunki pakowania produktu.