Produkcja żywności to bardzo szeroka dziedzina, w której ogromne znaczenie mają wysokie standardy jakości. Czynniki te wpływają zarówno na klasę finalnego produktu, ale także na bezpieczeństwo konsumentów jak i postrzeganie przez nich danej marki. Duże znaczenie ma m.in. systematyczne monitorowanie higieny dotyczącej stosowanych przyrządów i wykorzystywanych powierzchni. Aby przeprowadzić szybką, ale dokładną weryfikację stosowane są m.in. luminometry. Do czego służą te urządzenia? I jak są zbudowane? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.
Luminometr – czym jest?
Luminometr to urządzenie wykorzystywane do kontroli czystości powierzchni produkcyjnych i do weryfikacji ogólnego stanu higieny. Przyrząd ten pozwala na zachowanie wysokich standardów i stanowi dobrą alternatywę dla badań mikrobiologicznych, które są czasochłonne i trudniejsze w przeprowadzeniu.
Zastosowanie luminometru ma duże znaczenie, ponieważ pozwala na wczesne wykrycie potencjalnych zagrożeń, a co za tym idzie zapobiega psuciu się środków spożywczych, zwiększa bezpieczeństwo konsumentów i pozwala uniknąć start finansowych.
Wysokiej klasy luminometr powinien być przede wszystkim:
- wytrzymały i odporny na niekorzystne warunki zewnętrzne, takie jak m.in. skrajnie niskie i wysokie temperatury, wahania wilgotności, drgania urządzeń czy uszkodzenia mechaniczne i upadki z wysokości,
- dokładny i precyzyjny, tak by otrzymany wynik był wiarygodny i pomocny,
- przyjazny dla użytkowników i dostosowany do obsługi przez różnorodny personel, odmienny pod względem wiedzy i doświadczenia.
Budowa i podstawowe zastosowanie
Luminometr składa się przede wszystkim z komory pomiarowej, która pełni funkcję detektora. Co to oznacza? To właśnie ten element pozwala na przetworzenie sygnału optycznego na elektryczny i tym samym na wygenerowanie wyniku, który podlega dalszej interpretacji. Inne ważne elementy wyposażenia to kuweta z mikropłytką lub innym rodzajem naczynia reakcyjnego.
Narzędzie to stosowane jest m.in. do:
- mierzenia poziomu luminiscencji oraz chemiluminescencji,
- badania adhezji na powierzchniach abiotycznych, czyli takich, na których mogłyby przeżyć drobnoustroje odporne na odkażanie,
- kontroli mikrobiologicznej w branży spożywczej,
- kontroli stanu higienicznego powierzchni, które mają bezpośredni kontakt z żywnością,
- oceny procesów mycia urządzeń i ich dezynfekcji,
- kontrolowania obecności zanieczyszczeń organicznych: roślinnych, pochodzenia zwierzęcego, czy mikroorganizmów.
Zasada działania luminometru – co warto wiedzieć?
Jak już wspomnieliśmy, luminometr jest ceniony przede wszystkim dlatego, że powala na uzyskanie szybkich i wiarygodnych rezultatów, a co za tym idzie na kontynuowanie danego procesu i podejmowania dalszych decyzji. Jak przebiega weryfikacja higieny przeprowadzona przy użyciu tego narzędzia? Pierwszym krokiem jest otwarcie pojemnika i pobranie wymazu z określonej powierzchni przy pomocy obecnej w zestawie wymazówki. Następnie wymazówka jest wkładana z powrotem do tego samego pojemnika. Kolejny krok polega na wstrząśnięciu nim i sprawieniu, że obecne w pojemniku substancje, tzw. reagenty zaczną działać. Następnie całość jest wkładana do luminometru, w którym następuje automatyczny pomiar.
Warto podkreślić, że nowoczesne przyrządy wyróżniają się zaawansowaną technologią, która posiada pamięć wewnętrzną zdolną do magazynowania nawet kilku tysięcy pomiarów, a także do zdefiniowania różnych progów alarmowych. Dodatkową opcją może być możliwość przekazywania danych do komputera. Wszystko to sprawia, że weryfikacja higieny jest wydajna, prosta i zgodna z najwyższymi standardami.