Home 5 Newsy 5 Do czego służy luminometr?

Do czego służy luminometr?

produkcja

Produkcja żywności to bardzo szeroka dziedzina, w której ogromne znaczenie mają wysokie standardy jakości. Czynniki te wpływają zarówno na klasę finalnego produktu, ale także na bezpieczeństwo konsumentów jak i postrzeganie przez nich danej marki. Duże znaczenie ma m.in. systematyczne monitorowanie higieny dotyczącej stosowanych przyrządów i wykorzystywanych powierzchni. Aby przeprowadzić szybką, ale dokładną weryfikację stosowane są m.in. luminometry. Do czego służą te urządzenia? I jak są zbudowane? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Luminometr – czym jest? 

Luminometr to urządzenie wykorzystywane do kontroli czystości powierzchni produkcyjnych i do weryfikacji ogólnego stanu higieny. Przyrząd ten pozwala na zachowanie wysokich standardów i stanowi dobrą alternatywę dla badań mikrobiologicznych, które są czasochłonne i trudniejsze w przeprowadzeniu.   

Zastosowanie luminometru ma duże znaczenie, ponieważ pozwala na wczesne wykrycie potencjalnych zagrożeń, a co za tym idzie zapobiega psuciu się środków spożywczych, zwiększa bezpieczeństwo konsumentów i pozwala uniknąć start finansowych. 

Wysokiej klasy luminometr powinien być przede wszystkim:

  • wytrzymały i odporny na niekorzystne warunki zewnętrzne, takie jak m.in. skrajnie niskie i wysokie temperatury, wahania wilgotności, drgania urządzeń czy uszkodzenia mechaniczne i upadki z wysokości,
  • dokładny i precyzyjny, tak by otrzymany wynik był wiarygodny i pomocny,
  • przyjazny dla użytkowników i dostosowany do obsługi przez różnorodny personel, odmienny pod względem wiedzy i doświadczenia.  

Budowa i podstawowe zastosowanie

Luminometr składa się przede wszystkim z komory pomiarowej, która pełni funkcję detektora. Co to oznacza? To właśnie ten element pozwala na przetworzenie sygnału optycznego na elektryczny i tym samym na wygenerowanie wyniku, który podlega dalszej interpretacji. Inne ważne elementy wyposażenia to kuweta z mikropłytką lub innym rodzajem naczynia reakcyjnego.  

Narzędzie to stosowane jest m.in. do:

  • mierzenia poziomu luminiscencji oraz chemiluminescencji,
  • badania adhezji na powierzchniach abiotycznych, czyli takich, na których mogłyby przeżyć drobnoustroje odporne na odkażanie, 
  • kontroli mikrobiologicznej w branży spożywczej, 
  • kontroli stanu higienicznego powierzchni, które mają bezpośredni kontakt z żywnością,  
  • oceny procesów mycia urządzeń i ich dezynfekcji,
  • kontrolowania obecności zanieczyszczeń organicznych: roślinnych, pochodzenia zwierzęcego, czy mikroorganizmów.  

Zasada działania luminometru – co warto wiedzieć?

Jak już wspomnieliśmy, luminometr jest ceniony przede wszystkim dlatego, że powala na uzyskanie szybkich i wiarygodnych rezultatów, a co za tym idzie na kontynuowanie danego procesu i podejmowania dalszych decyzji. Jak przebiega weryfikacja higieny przeprowadzona przy użyciu tego narzędzia? Pierwszym krokiem jest otwarcie pojemnika i pobranie wymazu z określonej powierzchni przy pomocy obecnej w zestawie wymazówki. Następnie wymazówka jest wkładana z powrotem do tego samego pojemnika. Kolejny krok polega na wstrząśnięciu nim i sprawieniu, że obecne w pojemniku substancje, tzw. reagenty zaczną działać. Następnie całość jest wkładana do luminometru, w którym następuje automatyczny pomiar. 

Warto podkreślić, że nowoczesne przyrządy wyróżniają się zaawansowaną technologią, która posiada pamięć wewnętrzną zdolną do magazynowania nawet kilku tysięcy pomiarów, a także do zdefiniowania różnych progów alarmowych. Dodatkową opcją może być możliwość przekazywania danych do komputera. Wszystko to sprawia, że weryfikacja higieny jest wydajna, prosta i zgodna z najwyższymi standardami.  

Zobacz inne wpisy

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Sery stanowią ważny element codziennej diety. W sklepach dostępne są ich różnorodne rodzaje, które cechują się odmiennym smakiem, kolorem i konsystencją. Występujące tu różnice wynikają z odmiennych procesów wytwórczych, a także stosowania wyselekcjonowanych bakterii...

czytaj dalej
Jak powstaje ricotta?

Jak powstaje ricotta?

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, który swoją historię powstania wywodzi z Włoch. Zgodnie z prawnymi przepisami ricotta, powszechnie nazywana serem, serem wcale nie jest. Jest ona produktem pochodnym z serwatki, z której powstaje podczas produkcji różnych...

czytaj dalej