Mleko krów towarzyszy ludzkości od 11 tysięcy lat i po dzień dzisiejszy jest bardzo chętnie spożywanym produktem. Nic dziwnego. Znajduje się w nim skarbnica cennych witamin i minerałów, które dla zachowania zdrowia, powinny znaleźć się w codziennej diecie człowieka. Dlaczego warto włączyć mleko do swojego jadłospisu?
Źródło białka
Mleko jest m.in. źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka. Zaledwie jedna szklanka zwiększa codzienną podaż o 7,5 g, przy czym wskazane dzienne spożycie tego makroskładnika dla dorosłych kobiet to 50 g, zaś mężczyzn 60 g. Białko stanowi główny budulec naszego ciała, a także reguluje działanie enzymów i hormonów, przy czym jest szczególnie ważne w diecie sportowców i osób będących na diecie.
Źródło wapnia i witaminy D
Osteoporoza, czyli choroba objawiająca się zmniejszoną wytrzymałością kośćca, a tym samym wzrostem ryzyka łamliwości, rozwija się wraz z wiekiem. Aby jej przeciwdziałać, niezbędna jest zwiększona podaż wapnia, który ma wpływ na mineralizację tkanki kostnej. Jednym z najlepszych produktów zawierających dużą ilość tego składnika jest właśnie mleko, a także produkty na jego bazie (sery, jogurty i kefiry). Na wchłanianie wapnia wpływa także witamina D, również zawarta w mleku. Jest bardzo ważna szczególnie w naszej strefie klimatycznej, w której jesteśmy narażeni na jej niedobory w wyniku małej ekspozycji na słońce przez znaczną część roku. Wpływa ona m.in. na odporność organizmu, niweluje nadciśnienie, poprawia nastrój, a nawet ma wpływ na odchudzanie.
Źródło innych witamin i mikroelementów
Witamina D to jednak niejedyny cenny składnik zawarty w mleku, lista jest bowiem o wiele dłuższa. Można znaleźć w nim także witaminy: C, B1, B2, B3, B9 (kwas foliowy), B12 oraz A. Ponadto fosfor, żelazo i magnez, przy czym niedobór ostatniego z wymienionych może dotykać aż 60% Polaków, pomimo tego, że uważany jest za najważniejszy minerał w ciele człowieka. Jest kluczowy aż dla 300 procesów biochemicznych, które zachodzą w organizmie, w tym przewodnictwa nerwowego i regulacji hormonów.
Jak widać mleko zapewnia człowiekowi całą gamę bardzo cennych składników, przy jednoczesnej dużej dostępności. Dlatego też warto na stałe włączyć je do swojej diety i cieszyć się z łatwo dostępnych dla zdrowia witamin i minerałów.