Home 5 Newsy 5 Czym są luminometry?

Czym są luminometry?

kontrola mikrobiologiczna

Luminometria była swego czasu wykorzystywana przez NASA do wykrywania nowych form życia na innych planetach. Aktualnie wykorzystywana jest w wielu branżach przemysłowych jako podstawa działania czujników biologicznych. Powstające w przemyśle spożywczym różnego rodzaju zanieczyszczenia mikrobiologiczne, mogą być przyczyną zakażenia środowiska produkcyjnego. W dalszej perspektywie może to prowadzić do uszkodzenia, zepsucia produktu spożywczego i wielkich strat dla przedsiębiorstwa. Aby uniknąć niepotrzebnych kosztów, powstałych w wyniku kontaktu chorobotwórczych drobnoustrojów z produktami, w całym przemyśle mleczarskim od dawna stosuje się z wielkim powodzeniem luminometrię.

Czym są luminometry?

Luminometry służą do mierzenia poziomu luminiscencji oraz chemiluminescencji. Ponadto mogą być wykorzystywane do badania adhezji za powierzchniach abiotycznych, czyli takich, na których mogłyby przeżyć drobnoustroje odporne na odkażanie. Ma to szczególne znaczenie dla przemysłu spożywczego, w tym mleczarskiego, gdzie każda obecność szkodliwych mikroorganizmów może prowadzić do poważnych konsekwencji i strat.

Budowa luminometru

Luminometry charakteryzują się dużą dokładnością pomiarów oraz stosunkowo niskim kosztem samej aparatury. Dzieje się tak za sprawą ich budowy. Luminometry posiadają komorę pomiarową, która jest pewnego rodzaju detektorem. Dołączona jest do niej kuweta z mikropłytką lub innym rodzajem naczynia reakcyjnego. Detektor ma na celu przetworzenie sygnału optycznego na elektryczny i tym samym wygenerowania wyniku, który podlega interpretacji użytkownika. Detektor to nic innego jak fotodiody połączone przewodami, które są czułe na emitowane ze środowiska światło.

Zastosowanie luminometrów

Luminometry znajdują praktyczne zastosowanie  w przebiegu kontroli mikrobiologicznej w branży spożywczej. Służą do kontrolowania stanu higienicznego powierzchni, które mają bezpośredni kontakt z żywnością, w tym powierzchni produkcyjnych. Za ich pomocą ocenia się także procesy mycia urządzeń, ich dezynfekcji. Dzięki luminometrii powstały całe systemy monitoringów, które pozwalają danej branży kontrolować obecność zanieczyszczeń organicznych: roślinnych, pochodzenia zwierzęcego, czy mikroorganizmów. Luminometry mają tę przewagę nad dotychczas stosowanymi metodami hodowli drobnoustrojów na pożywkach, że pozwalają na natychmiastowe wykrycie obecności żywych drobnoustrojów. Dotychczas stosowane metody tradycyjne wymagały czasu niezbędnego do tego, aby doszło do inkubacji pożywki na płytce.

Zobacz inne wpisy

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Na czym polega działanie szczepionek do sera?

Sery stanowią ważny element codziennej diety. W sklepach dostępne są ich różnorodne rodzaje, które cechują się odmiennym smakiem, kolorem i konsystencją. Występujące tu różnice wynikają z odmiennych procesów wytwórczych, a także stosowania wyselekcjonowanych bakterii...

czytaj dalej
Jak powstaje ricotta?

Jak powstaje ricotta?

Ricotta to miękki, delikatny w smaku ser, który swoją historię powstania wywodzi z Włoch. Zgodnie z prawnymi przepisami ricotta, powszechnie nazywana serem, serem wcale nie jest. Jest ona produktem pochodnym z serwatki, z której powstaje podczas produkcji różnych...

czytaj dalej