W zakładach przetwórstwa mleka i tworzenia nabiału zasady higieny powinny przybierać naprawdę rygorystyczną formę. Tym bardziej że szkodliwe drobnoustroje mogą znajdować się na niemal każdej powierzchni, stanowiąc zagrożenie dla jakości całych partii produktu, a co za tym idzie dla wizerunku firmy. Jednak jak sprawdzić, czy dana powierzchnia spełnia wymogi dotyczące czystości? Jakie testy można zastosować? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.
Jak przeprowadzić badanie na czystość powierzchni w miejscach, takich jak zakład przetwórstwa mlecznego? Oczywiście ocena wzrokowa nie jest wystarczająca. Na danej powierzchni mogą bowiem znajdować się mikroorganizmy niewidoczne dla ludzkiego oka, które namnażają się w bardzo szybkim tempie. Potrzebne jest więc zaawansowane badanie laboratoryjne, które jest wiarogodne, szybkie, tanie, a jednocześnie łatwe w przeprowadzeniu.
Badania, które można wykorzystać to:
Wyraźnie więc widać, że jedną z najlepszych dostępnych obecnie metod jest technika ATP, którą wykorzystaliśmy w proponowanym przez nas badaniu PocketSwab Plus. To opcja, która łączy w sobie wszystkie potrzebne cechy i pozwala na bezzwłoczne wykrycie obecności mikroorganizmów i pozostałości organicznych na badanej powierzchni. Oferowane przez nas produkty wyróżniają się długim terminem ważności i mają wygodną formę, umożliwiającą użycie ich w każdej chwili. Dodatkowo posiadają także wysoką czułość i pozwalają otrzymać dokładne, pomocne na dalszych etapach wyniki.
Warto podkreślić, że PocketSwab Plus pozwala na wczesne wykrywanie zakażenia mleka UHT i podjęcie czynności naprawczych w czasie rzeczywistym. Testy ATP umożliwiają prawidłowe wdrożenie HACCP, a więc systemu zarządzania żywnością opartego m.in. na monitorowaniu i kontrolowaniu każdego procesu produkcji wyrobów mlecznych.
Wróć do bloga