Home 5 Newsy 5 Jak dbać o czystość powietrza w zakładach przetwórstwa mlecznego?

Jak dbać o czystość powietrza w zakładach przetwórstwa mlecznego?

Testy czystości

Zanieczyszczone powierzchnie mogą mieć negatywny wpływ na produkowane w danym zakładzie przetwory mleczne, a w skrajnych przypadkach skutkować wysokimi karami dla zakładu lub nawet jego zamknięciem. Dlatego poza restrykcyjnymi przepisami prawa w życie wszedł także Europejski Przewodnik Dobrych Praktyk Higienicznych dla zakładów przetwórczych, który wskazuje, na co powinny zwracać szczególną uwagę osoby przebywające w zakładzie.

Higiena powierzchni

O zasady higieny przetwórcy powinni dbać już na etapie projektowania i budowy zakładu. Na zachowanie higieny ma wpływ przemyślany rozkład pomieszczeń, a także wykończenie: gładkie posadzki, ściany, okna. W celu zachowania higieny pracownicy mający kontakt z żywnością powinni poruszać się po zakładzie w specjalnych strojach i butach. Bardzo ważne jest częste mycie przez nich rąk, kobiety nie powinny mieć polakierowanych ani sztucznych paznokci. Pracownicy powinni przechodzić regularne szkolenia dotyczące zasad higieny panujących w danym zakładzie. Muszą oni wiedzieć, jak i czym myć poszczególne zabrudzenia na urządzeniach, aby było ono skuteczne.

Testy czystości dla zakładów mleczarskich

Jednymi z nowoczesnych rozwiązań, dzięki którym możliwe jest dokładne zbadanie danej powierzchni, są nasze testy czystości dla zakładów mleczarskich. Testy ATP, takie jak PocketSwab Plus to proste w użyciu patyczki, na które pobiera się próbkę z danej powierzchni lub urządzenia. Próbkę umieszcza się w luminometrze, a ten, dzięki wykorzystaniu efektu bioluminescencji, pokazuje wynik badania w ciągu kilkunastu sekund. Dzięki temu urządzeniu można zbadać też obszary poddane bezpośredniemu działaniu promieniowania UV, a także ocenić skuteczność mycia (korzystając z testów WaterGiene). Urządzenie jest przenośne, pozwala więc na zbadanie różnych próbek i ich późniejszą analizę  przy komputerze. Dzięki bezzwłocznemu otrzymaniu wyników, na nieprawidłowości można zareagować natychmiast i zmobilizować zespół do dokładniejszego przestrzegania wymagań HACCP.

Zobacz inne wpisy

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Charm Test to rewolucyjne narzędzie, które może znacząco wpłynąć na jakość i bezpieczeństwo produktów mleczarskich oraz obniżyć koszty operacyjne w branży. Czym dokładnie jest i w jakich przypadkach znajduje zastosowanie? Na te pytania odpowiadamy w niniejszym wpisie....

czytaj dalej
Jak zadbać o czystość wody?

Jak zadbać o czystość wody?

Woda to jeden z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Jej czystość ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak zadbać o jej jakość oraz jakie testy można wykonać, aby upewnić się, co można znaleźć w jej składzie....

czytaj dalej
Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej