Home 5 Newsy 5 Czy w mleku występują konserwanty?

Czy w mleku występują konserwanty?

mleczne produkty

Proces technologiczny, w wyniku którego uzyskiwane jest tak zwane mleko spożywcze, składa się z kilku etapów. Wiele osób nurtuje dziś kwestia konserwowanej żywności oraz napojów. Jak to wygląda w przypadku produkcji mleka na skalę przemysłową? Zapraszamy do lektury wpisu, w którym wyjaśniamy co nieco na ten temat.

Jakie są rodzaje mleka występujące na rynku polskiej branży nabiałowej?

W Polsce mleko pozyskiwane jest z udoju krów, kóz, rzadziej owiec i jest dystrybuowane na skalę przemysłową. Dobre mleko to mleko przed konsumpcją poddane zostaje  testom analitycznym na obecność drobnoustrojów, bakterii oraz antybiotyków, a następnie oczyszczone. W handlu dostępne są:

  • mleko pasteryzowane – przez około 15 sekund surowe mleko podgrzewane jest do temperatury między 65 i 100⁰C, uznawane jest za mleko świeże z krótkim terminem ważności około 7 dni, należy przechowywać je w warunkach chłodniczych;
  • mleko UHT jest to proces tak zwanej sterylizacji, przeprowadzany w celu usunięcia żywych komórek drobnoustrojów: surowe mleko podgrzewane jest do temperatury między 135 i 150⁰C przez okres około 2 sekundy, a następnie zostaje schłodzone do około 20 ⁰C, uzyskuje termin przydatności do spożycia około pół roku, można przechowywać je w temperaturze pokojowej;
  • mleko ESL (extended shelf life)surowe mleko poddawane jest mikrofiltracji, czyli cedzeniu przez specjalne bardzo gęste sito, zatrzymujące komórki drobnoustrojów w celu usunięcie zanieczyszczeń mikrobiologicznych i zmniejszenie liczby bakterii, a następnie mleko nadal w postaci surowej poddawane jest bardzo łagodnej pasteryzacji około 72⁰C w celu dezaktywacji enzymów, zyskuje ono kilkutygodniowy termin przydatności do spożycia, wymaga przechowywania w lodówce.

Każdy z wyżej zaprezentowanych procesów technologicznych nie wpływa znacząco na wartości odżywcze, natomiast zmienia smak mleka. W czasie długotrwałego przechowywania hermetycznie zamkniętego mleka może dojść do naturalnych przemian chemicznych między białkami i cukrami, na skutek czego zmianie może ulec barwa mleka na lekko brązowawą. Jak widać brak tutaj udziału jakichkolwiek substancji konserwujących. Mleko poddane obróbce termicznej uznawane jest za łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka, oczywiście wykluczając grupę osób z nietolerancją na białko lub uczulonych na białko mleka, albo mających nietolerancję laktozy.

Zobacz inne wpisy

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Gdzie może być wykorzystany Charm Test?

Charm Test to rewolucyjne narzędzie, które może znacząco wpłynąć na jakość i bezpieczeństwo produktów mleczarskich oraz obniżyć koszty operacyjne w branży. Czym dokładnie jest i w jakich przypadkach znajduje zastosowanie? Na te pytania odpowiadamy w niniejszym wpisie....

czytaj dalej
Jak zadbać o czystość wody?

Jak zadbać o czystość wody?

Woda to jeden z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Jej czystość ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak zadbać o jej jakość oraz jakie testy można wykonać, aby upewnić się, co można znaleźć w jej składzie....

czytaj dalej
Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Jak sprawdzić czy w mleku są antybiotyki?

Mleko to podstawowy produkt spożywczy, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że mimo bogactwa kluczowych dla zdrowia składników, w jego składzie mogą znaleźć się też substancje...

czytaj dalej