Ricotta to jeden z popularniejszych, włoskich serów. Charakteryzuje go wyjątkowa, gładka konsystencja oraz delikatny, słodko-kwaśny smak. Jest ona wykorzystywana w wielu daniach słodkich i słonych. Można ją jeść bez żadnych dodatków, na świeżo. Dowiedz się, jak się ją produkuje!
Ricotta jest produkowana z serwatki oraz mleka krowiego, owczego lub koziego. Powstaje w wersji naturalnej lub lekko słonej. Dodatek tłustszego mleka lub śmietanki sprawia, że uzyskany ser jest bardziej kremowy i delikatny. W procesie produkcji białka wytrącają się z serwatki, która jest podgrzewana do około 70°C. Stopniowo dodaje się do tej mieszaniny sól oraz mleko. Regularnie mieszając, zwiększa się temperaturę w naczyniu do blisko 90°C. W efekcie serwatka jest przygotowana do zakwaszenia zaczynu. W tym celu stosuje się od 1,5 do 2,0 g kwasku cytrynowego na 10 litrów mieszaniny. Produkcja ricotty wymaga powstania tzw. skrzepu, który jest następnie formowany w specjalnych foremkach. Wybrane naczynia pozwolą na nadanie serowi odpowiedniego kształtu i odsączenie nadmiaru płynu.
Dla bezpieczeństwa ser jest poddawany homogenizacji, a potem schłodzeniu do temperatury pokojowej.
Ricotta jest często produkowana a w połączeniu z takimi dodatkami jak:
Ricotta jest świetna na kanapki, może być podstawą do zrobienia nadzienia do naleśników lub past śniadaniowych. Z uwagi na swój wyjątkowy smak, świetnie komponuje się z warzywami, jest składnikiem delikatnych pierożków ze szpinakiem. To doskonałe uzupełnienie szynki parmeńskiej i dyni, może być rozłożona na pizzy. Fantastycznie smakuje makaron cannelloni z ricottą i brokułami, ser ten jest łączony z marchewką i jabłkiem.
Wróć do bloga