Blog

Jakie zadania spełniają powłoki serowarskie?

Sery to jedne z ulubionych produktów Polaków. Na rynku dostępnych jest tak wiele ich rodzajów, że każdy możne z łatwością znaleźć swój ulubiony. Zanim jednak będzie można je nabyć, muszą one przejść przez proces produkcji. Zupełnie niezbędnym elementem w tym przedsięwzięciu są tzw. powłoki serowarskie. Czy wiesz, jakie zadania spełniają? Sprawdź!

Więcej...

Jak nakłada się powłoki serowarskie?

Wyrabianie serów to stosunkowo pracochłonny proces, który wymaga nie lada wiedzy i doświadczenia. Każdy z etapów przygotowywania tego produktu ma bowiem bezpośredni wpływ na jego finalną jakość oraz smak. Ważne są nawet takie czynniki jak temperatura czy wilgotność. Zdaje się jednak, że kluczową rolę odgrywa proces nakładania powłoki serowarskiej. Czy wiesz, czym na czym on […]

Więcej...

Na czym polega i do czego służy Charm Test?

Wprowadzanie mleka na rynek to dość skomplikowany proces. Musi być ono bowiem odpowiednio przebadane, a także spełniać szereg wymogów nakładanych przez prawo. Zupełną podstawą okazuje się jednak diagnostyka wszelkich wyrobów mleczarskich. Mowa tu między innymi o teście Charm. Czy wiesz, na czym on polega i co wykrywa?

Więcej...

Jakie parametry spełnia zdrowe mleko?

Większość z nas nie wyobraża sobie codziennej diety bez mleka. Lubimy pijać je samodzielnie, a także przygotowywać różnorodne posiłki, których jest niezbędnym składnikiem. Niewiele osób bierze jednak pod uwagę to, po jaki produkt w ogóle sięga. Czy wiesz, jakie parametry świadczą o tym, że mleko jest zdrowe?

Więcej...

Jakie testy są stosowane do wczesnego wykrycia zakażenia mleka UHT?

Odzwierzęce produkty spożywcze wprowadzane na rynek muszą spełniać wszelkie wymogi bezpieczeństwa. Obowiązek ten dotyczy zarówno drobnych zakładów, lokalnych rolników, jak i dużych przedsiębiorstw. Mimo że mleko UHT podlega charakterystycznej dla niego sterylizacji, może zdarzyć się tak, że mimo to powstanie w nim zakażenie. Aby wyeliminować takie ryzyko, wykonuje się w tym celu odpowiednie testy.

Więcej...

Jakimi testami określa się ogólną ilość bakterii w mleku?

Aby mleko było bezpieczne i zdrowe, musi mieć odpowiednią jakość higieniczną. Jego skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne oraz ilość bakterii, które się w nim znajdują, decydują o technologicznej przydatności tego produktu.

Więcej...

Kiedy stosuje się PEEL PLATE TEST i co wykazuje?

Aby mleko zostało dopuszczone do sprzedaży, musi spełniać szereg norm jakościowych. Dla konsumentów znaczenie ma przede wszystkim smak produktu i jego trwałość. Hodowcy bydła i producenci przetworów mlecznych, doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak istotne znaczenie ma czystość mleka. Istnieje wiele metod przydatnych podczas określania czy mleko jest czyste. Jedną z nich są testy […]

Więcej...

W jaki sposób zachowuje się czystość powietrza w zakładach przetwórstwa mleka?

Nabiał, a szczególnie zaliczane do tej kategorii mleko, jest ważnym produktem w diecie niemal każdego z nas. Niewiele osób wie jednak, że przygotowanie tego rodzaju propozycji wiąże się z dużymi wysiłkami podejmowanymi przez producentów. Jednym z najważniejszych czynników jest m.in. konieczność zachowania bardzo rygorystycznych zasad higieny obowiązujących w zakładach przetwórstwa. Co ciekawe, zasadom tym podlega […]

Więcej...

Jak przeprowadzić badanie na czystość powierzchni?

W zakładach przetwórstwa mleka i tworzenia nabiału zasady higieny powinny przybierać naprawdę rygorystyczną formę. Tym bardziej że szkodliwe drobnoustroje mogą znajdować się na niemal każdej powierzchni, stanowiąc zagrożenie dla jakości całych partii produktu, a co za tym idzie dla wizerunku firmy. Jednak jak sprawdzić, czy dana powierzchnia spełnia wymogi dotyczące czystości? Jakie testy można zastosować? […]

Więcej...

Jakie produkty bada się systemem EPIC?

Analityka mleka to ważny dział, który obejmuje szereg badań pozwalających określić skład mleka i weryfikujących jego przydatność do spożycia. Przeprowadzane badania pozwalają stwierdzić m.in. procentową zawartości tłuszczu, białka, laktozy, suchej masy, czy wody obecnej w danym produkcie. Ale to nie koniec. Odpowiednio dobrany test pozwala także sprawdzić ogólną liczbę drobnoustrojów i komórek somatycznych, które znajdują […]

Więcej...

Do czego służy luminometr?

Produkcja żywności to bardzo szeroka dziedzina, w której ogromne znaczenie mają wysokie standardy jakości. Czynniki te wpływają zarówno na klasę finalnego produktu, ale także na bezpieczeństwo konsumentów jak i postrzeganie przez nich danej marki. Duże znaczenie ma m.in. systematyczne monitorowanie higieny dotyczącej stosowanych przyrządów i wykorzystywanych powierzchni. Aby przeprowadzić szybką, ale dokładną weryfikację stosowane są […]

Więcej...

Jakie zastosowanie mają testy ATP w przemyśle nabiałowym?

Prowadzenie przetwórstwa nabiałowego wymaga zachowania bardzo wysokich standardów bezpieczeństwa i higieny. Znaczenie takiej dbałości podkreślają m.in. specjalistyczne raporty, które donoszą, że każdego roku odnotowywane są liczne przypadki zatruć, wywołanych przez nieznane dotąd szczepy patogenów. Kluczowe znaczenie ma więc wykorzystywanie nowoczesnych metod pozwalających na sprawdzenie jakości surowców, a także higieny wykorzystywanych urządzeń i powierzchni roboczych. Aby […]

Więcej...